Na Schotland en Wales is nu ook voor Engeland wetgeving gereed die rondreizende circussen met wilde dieren vanaf 2020 verbiedt. De Britse milieuminister Michael Gove heeft een langverwachte wet aangekondigd om te voorkomen dat op Engelse bodem dieren als rendieren, zebra’s en kamelen worden gedwongen in circussen op te treden.
De nieuwe wet werd vorig jaar aangekondigd en wordt verwelkomd door dierenrechtengroepen, die al lang campagne voeren om het ‘wrede spektakel’ van het uitvoeren van kunstjes voor publiek te stoppen. David Bowles van de RSPCA is blij met dat de ‘verouderde praktijk’ van het gebruik van wilde dieren in circussen verboden wordt:
”We hebben al vele jaren campagne gevoerd tegen het hebben van wilde dieren in circussen. Ze hebben complexe behoeften die niet kunnen worden geboden in een circusomgeving. Het wordt hoog tijd om wilde dieren in circussen te verwijzen naar de geschiedenisboeken en we kijken uit naar de dag dat het voorgoed verboden is in Engeland.”
Er zijn in Engeland nog twee circussen met vergunningen voor wilde dieren: circus Mondao en het dierencircus van Peter Jolly. Volgens Metro UK gaat het om 19 dieren: 6 rendieren, 4 zebra’s, 3 wasberen, kamelen, een vos (zie eerste foto), een ara en een zeboe. De circussen houden vol dat ze goed voor hun dieren zorgen en ontkennen dat ze wild zijn.
Bekijk hieronder hoe circus Mondao wordt aangeprezen:
–
De regering van het VK kondigde begin 2018 aan dat circussen van wilde dieren in 2020 zouden worden verboden. Schotland heeft al een verbod ingesteld, terwijl dat in Wales binnen enkele maanden van kracht zal zijn. Noord-Ierland was begonnen met het invoeren van een verbod, maar dat is mislukt door de regeringscrisis rond het verlaten van de EU.
Groot draagvlak
Uit de resultaten van een recent onderzoek bleek dat 95 procent van de Britten een verbod steunde. De nieuwe wetgeving heeft draagvlak onder de bevolking. Michael Gove:
“Reizende circussen zijn geen plaats voor wilde dieren in de 21ste eeuw en ik ben blij dat deze wetgeving definitief een einde zal maken aan deze praktijk. De aankondiging volgt op andere maatregelen die we hebben genomen. (…) Dit omvat ons verbod op ivoorverkopen om olifanten te beschermen en de wet van Finn uitvoeren om de bescherming van dienstdieren te versterken.”
De Britse regering zegt graag van zichzelf dat het Verenigd Koninkrijk de meest vergaande dierenbeschermingswetgeving heeft ter wereld en dat de Britten daarin ‘wereldleider’ zijn.
Miserabel bestaan
Bekijk hieronder hoe het dierencircus van Peter Jolly zichzelf presenteert:
–
Onderstaande video van Animal Defenders International geeft een blik achter de schermen bij het dierencircus van Peter Jolly, waarmee de roep om een totaalverbod op het gebruik van alle dieren in het circus alleen maar luider wordt:
Bron:
©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Goede ontwikkeling.
Er is helaas nog enorm veel intens dierenleed in de wereld.
Maar gelukkig zijn er steeds meer landen en staten die circussen met (wilde) dieren verbieden.
Die ellende wordt steeds verder afgebouwd.
Dat het maar de opgang mag zijn naar het uitbannen van ALLE ellende en leed wat dieren aangedaan wordt in de hele wereld.
Pas dan zullen mensen écht in staat zijn om ook met elkaar in vrede te leven.