Het parlement van de Spaanse deelstaat Castilië-La Mancha heeft een nieuwe dierenbeschermingswet goedgekeurd, waardoor er voortaan een verbod geldt op het gebruik van wilde dieren in circusvoorstellingen. De invoering van de nieuwe wet betekent dat er een einde komt aan de uitbuiting van circusdieren.
Verbod
Castilië-La Mancha is door de goedkeuring van de nieuwe dierenwet de twaalfde autonome gemeenschap in Spanje waar een verbod op het gebruik van wilde dieren in circusvoorstellingen geldt. Het wetsvoorstel is doorgevoerd dankzij de politieke partijen Partido Socialista en Ciudadanos, die de afgelopen jaren in nauw contact stonden met InfoCircos, een coalitie van verschillende organisaties die zich inzet om te strijden voor een verbod op het gebruik van wilde dieren in circusvoorstellingen door middel van wet- en regelgeving.
Marta Merchán, coördinator van InfoCircos:
“Het verbod op circussen met wilde dieren had de consensus van alle parlementaire fracties en was in feite een van de belangrijkste punten die ze in deze wetgeving wilden regelen.”
Circusdieren
De training van wilde dieren voor circusvoorstellingen bestaat uit het overmeesteren van het dier door het dier bang te maken en pijn te doen met behulp van verschillende voorwerpen. Enkele van de gebruikelijke instrumenten zijn touwen, zwepen, muilkorven en elektrische handvatten. Deze martelinstrumenten zitten verborgen, zodat het publiek ze niet kan zien. Vaak zeggen circustrainers een positieve trainingsmethode te gebruiken, waarbij het dier eten als beloning voor een trucje krijgt. Het dier zou echter eerst uitgehongerd moeten zijn, aangezien deze beloning alleen werkt indien het dier hongerig is.
Opvang
InfoCircos heeft aangeboden te helpen bij de overbracht van de circusdieren naar een opvangcentrum. Doordat deze dieren in hun jonge jaren niet geleerd hebben te overleven, is het echter onmogelijk hen te herintroduceren in de natuur. Stichting AAP maakt deel uit van de coalitie van InfoCircos. Naast hun vestiging in Almere, heeft AAP ook een opvangcentrum voor wilde dieren in Villena, Alicante. Ongeveer tachtig procent van de grote katachtigen in dit centrum zijn afkomstig uit circussen. Bij aankomst krijgen alle dieren een revalidatieplan op maat. Ze ondergaan eerst een mentale en fysieke revalidatie om vervolgens bij soortgenoten te worden geplaatst. Indien deze verwant raken, zullen zij samen een permanente verblijfplaats krijgen.
Great news from Spain! Castilla-La Mancha is the 11th Spanish region to ban circuses that use wild animals. 78% of Spaniards now live in areas free of these cruel and dangerous shows. Yet another step closer to 100%! https://t.co/JoOW2g2rSg @InfoCircos @AAPPrimadomus #EUcircusban
— AAP (@AAP_Europe) September 9, 2020
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools