Onbegrijpelijke beslissing van NVWA
Vanaf 15 september 2015 is bij wet geregeld dat er geen wilde zoogdieren meer gebruikt mogen worden in circus of bij andere optreden. De autoriteit die deze wet moet handhaven is de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). En wat doet de NVWA? Circus Renz Berlin opnieuw een vergunning verlenen…
Olifant Carla verblijft al jaren onder erbarmelijke omstandigheden in het circus. Eind vorig jaar verloor zij haar maatje Rhani waar zij jaren samen mee had geleefd, zijn hart begaf het. Carla bleef alleen achter. Het dier vertoont onder meer ernstige stress-stoornisssen en stereotiep gedrag door haar afschuwelijke jaren in het circus. Carla mag volgens de wet niet meer in het circus werken, niet meer vervoerd worden voor dat doel en wacht dus op een goed tehuis. Carla moet in beslag genomen worden door de overheid, zodat zij overgebracht kan worden naar een goed opvangadres. Zij verblijft alleen in een veel te kleine ruimte, ze wordt vastgeketend en er is door ooggetuigen een olifantenhaak in haar verblijf aangetroffen. Carla leeft op een natte en vieze vloer en ligt en staat in haar eigen urine en uitwerpselen.
Valse hoop?
Toen de wet op het verbod van gebruik en vervoer van wilde zoogdieren in circussen vorig jaar van kracht werd, ontstond er hoop dat aan de misstanden in het circus en de slechte leefsituatie van circusdieren snel een einde zou komen. De NVWA was de instantie die op de naleving van de wet moest toezien en zonodig zou ingrijpen. Maar niets blijkt minder waar. De NVWA lijkt zich helemaal niet in te zetten voor het dier, maar voor de belangen van haar eigenaar. Dit ondanks de ingediende bezwaren door PiepVandaag.nl, een indrukwekkende petitie met 10.000 handtekeningen, rapporten van gerenommeerde olifantenkenners waaruit blijkt dat het slecht gesteld is met Carla en haar leefomstandigheden en Kamervragen van de Partij voor de Dieren. Maar de NVWA lijkt alle bezwaren moeiteloos naast zich neer te leggen en klakkeloos het verzoek van de aanvrager te honereren. Reden voor PiepVandaag.nl om opnieuw bezwaar aan te tekenen tegen dit absurde besluit en de NVWA te vragen het dier in beslag te nemen. PiepVandaag.nl blijft van mening dat de verzorging van Carla niet voldoet aan het Besluit houders van dieren, waardoor het welzijn en de gezondheid van de circusolifant in het geding zijn. Aan de omstandigheden waaronder Carla gehouden wordt is niets veranderd, sterker nog, de situatie wordt elke dag nijpender.
©PiepVandaag.nl Lydia Zittema
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Ik vraag me al langer af waarom dierenwelzijn is ondergebracht bij de NVWA. Controleren bij slachthuizen doen ze ook al niet en als volkslieveling Ellen ten Damme een ekster (beschermde vogel) aan een touwtje op haar podium getuige laat zijn van haar keiharde muziek, ziet de NVWA dat ook door de vingers.
Het is schandalig dat op deze manier dat dier nog altijd geen fatsoenlijk leven kan leiden terwijl vorig jaar alles al lang perfect geregeld was voor haar opvang en verzorging. Ik heb steeds minder respect voor die NVWA want zij lijken wel gewoon een verlengstuk van kortzichtig regeringsbeleid.
Waarom kan voor Carla geen goede opvang worden geregeld.
Geef een boete aan diegenen die dit tegen willen houden.
Is met deze suggestie niets gedaan ?
(van een andere lezer, uit een vorige publicatie:)
“In zo’n geval doet men eerst een officieel handhavingsverzoek, bij de rijksoverheid, waarin aangegeven wordt welke wet gehandhaafd moet worden en wat de situatie is waar de wet gehandhaafd dient te worden.
Daar moet, door de overheid, binnen een wettelijk gestelde termijn van een x aantal weken, een besluit op genomen zijn. Dat mag 1x uitgesteld worden door de rijksoverheid. Eveneens niet langer dan een wettelijk gestelde termijn.
Is er niet binnen de wettelijk gestelde termijn(-en) een besluit genomen door de rijksoverheid, of is dat u niet medegedeeld, dan stuurt u op schrift een melding dat kennelijk een besluit is genomen om te weigeren de xyz-wet te handhaven. Dat is een zware overtreding van een overheid. Meestal reageert men daarop door alsnog een besluit te nemen.
Voordat er een besluit genomen is, is het maken van een bezwaar zinloos, want er is geen besluit waartegen bezwaar kan worden gemaakt. Tenzij u dus stelt dat kennelijk het besluit genomen is te weigeren de Nederlandse wet (noem de betreffende wet) te handhaven.
Nu denken lezers misschien; “tjee wat een ambtenarij en wat een gedoe”, maar de clou is dat daarmee verbetering van de situatie voor olifant Carla afgedwongen kan worden. En verbetering voor olifant Carla is wat u wenst.
Dus is de situatie urgent, dan moet deze procedure zo snel mogelijk gestart worden. De melding met betrekking tot olifant Carla moet dus zowel bij de NVWA gedaan worden, als schriftelijk als handhavingsverzoek naar het verantwoordelijke ministerie. Dit om te voorkomen dat olifant Carla nog eens 6 weken langer in ellende moet leven.”
Laat die corrupte NVWA club toch in zijn sop gaar koken, en stap naar de rechter!
Leg contact met PETA over hoe je zoiets aanpakt.