Hij stond bekend als “Callum the Stag” en trok veel aandacht in de Schotse Hooglanden. Het sociale edelhert kreeg veel bezoek van wandelaars, die hem snacks toestopten. Die chips en croissants deden hem de das om: volgens natuurbeheerders was zijn gezondheid zo sterk achteruitgegaan dat hij is ingeslapen.
Het beroemde en nieuwsgierige edelhert kwam vaak dichtbij bezoekers van het Beinn Eighe National Nature Reserve in Torridon. Dat maakte hem razend populair. Steeds meer mensen trokken langs de bekende North Coast 500-route om een glimp van Callum op te vangen. Dan was hij vaak al bij de parkeerplekken te vinden.
Chips, appels, cornflakes en croissants
Hij schuwde het aan hem gegeven voedsel allerminst. Ondanks bordjes waarop werd gewaarschuwd om hem niet te voeren, is op talloze filmpjes op sociale media te zien dat hem wortels, appels, croissants, chips en cornflakes worden toegestopt. Al die snacks hebben zijn gezondheid volgens de National Trust for Scotland (NTS) dusdanig beïnvloed dat hij moest worden ingeslapen. Een woordvoerder vertelt:
“We zijn heel bedroefd om te melden dat we Callum na deskundig dierenartsadvies hebben moeten inslapen. We weten dat veel mensen uit de gemeenschap, en veel bezoekers ook, het heel erg zullen vinden om dit te horen. Het was volgens ons de meest humane oplossing.”
De Schotse natuurbeheerders gaan niet specifiek in op de aard van Callums gezondheidsproblemen of de oorzaken.
“De dierenarts oordeelde dat Callum pijn had en zich oncomfortabel voelde als gevolg van een slechte lichaamsconditie, een slechte toestand van de vacht en artritis. We nemen als organisatie onze verantwoordelijkheid op het vlak van dierenwelzijn heel serieus.”
De lokale Ross-shire Journal legt echter wel een verband tussen de verslechterde gezondheid en de toename van wandelaars in de laatste maanden. Die zegt dat Callum door al het eten rottende en uitvallende tanden kreeg, waardoor hij moeilijk voor zichzelf kon zorgen. Volgens Schotse journalist Iona McDonald foerageerde het hert niet meer en was hij in de winter zelfs afhankelijk geworden van de lokale bevolking om hem te voeden.
Callum de ‘lokale legende’
Andrew Grant McKenzie, een lokale geschiedkundige, noemt Callum “een lokale legende”. Hij stelt dat mensen die wilde dieren voeden een terugkerend en groot probleem is. Daarom hoopt hij dat de populariteit van Callum meehelpt de boodschap over te brengen dat we voorzichtig moeten zijn als we ons in de natuur begeven. En vooral dat we geen dieren moeten voeren. Maar hij voegt er aan toe dat hij ervan overtuigd is dat Callum een goed, lang leven heeft gehad.
Bron:
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?