Een Chinese dierentuin heeft grote weerstand veroorzaakt onder dierenorganisaties en dierenvrienden door een mand op de rug van een schildpad te plakken. Het doel hiervan was om bezoekers te motiveren om geld in de mand te gooien.

bedelen
Een Chinese dierentuin plakte een mand op de rug van een sporenschildpad, om muntjes in te gooien (foto ter illustratie) |©Joel Abroad Flickr via Compfight cc

Bijgeloof

In China geloven mensen dat het gooien van munten geluk brengt of geesten afweert. Ze gooien daarom muntgeld in watervallen, standbeelden of tempels. Maar in de Nanning Zoo in de provinciale hoofdstad van Guangxi, kunnen bezoekers ook muntgeld gooien in een grote rieten mand die op de rug van een sporenschildpad is bevestigd.

Beelden van het arme dier zijn viraal gegaan nadat een blogster met de bijnaam Tea-tia deze op Weibo, de Chinese versie van Twitter, had gedeeld. De foto’s zouden genomen zijn op een nationale feestdag toen veel gezinnen in het land met hun kinderen dierentuinen en speeltuinen bezochten.

Op de beelden is te zien dat bezoekers munten werpen in een rieten mand, die op de rug van een grote schildpad is bevestigd. Naast de mand is ook een Chinese vlag vastgemaakt aan het dier. Bij de foto’s vermeldde de blogster dat de dierentuin de schildpad misbruikte om toeristen geld af te troggelen. Ook noemde ze het verblijf van het dier een ´een betegeld zwembadje´ dat niet aan de eisen voldeed. Bovendien waren er nergens in de buurt verzorgers te zien. Ze spoorde de Chinese autoriteiten en media aan om de zaak te onderzoeken.

Kwetsbare soort

De sporenschildpad, ook bekend als de sulcata-schildpad, is van de grootste schildpadden ter wereld en weegt tot wel 80 kilo. Het zijn nieuwsgierige, intelligente en levendige dieren. Volgens de Rode Lijst van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) is het een kwetsbare soort. Je zou verwachten dat mensen met meer respect zouden omgaan met dit dier. Persvoorlichter Keith Guo van PETA Asia vertelde AsiaWire:

“Schildpadden horen thuis in het wild, ze zijn geen hulpmiddel voor mensen om geld te verdienen. De dierentuin zou moeten luisteren naar het protest van het Chinese publiek en de schildpad naar een dierenopvang sturen. Net als bij andere dieren in dierentuinen in China, Europa, de VS en elders, wordt hen alles ontzegd dat voor hen natuurlijk en belangrijk is, en elk aspect van hun leven wordt gemanipuleerd en gecontroleerd.”

Onderzoek

Van de Nanning Zoo is bekend dat men vaker dieren inzet om aandacht van de bezoekers te trekken. Zo worden er dierenshows met fietsende beren gehouden, hebben de tijgers ´geleerd´ om naar bezoekers te zwaaien en vult een uit in het wild gevangen zeldzame witte dolfijn zijn dagen met kunstjes doen voor het publiek.

Volgens lokale media reageerde een dierentuinmedewerker in Nanning Zoo die werd geïdentificeerd als mevrouw Zhao, boos op het bericht in de sociale media. Ze antwoordde:

“We hadden een orang-oetan die stierf en dat kon niemand wat schelen. Nu veroordeelt iedereen ons omdat we een mand op het schild van een schildpad hebben geplakt!”

De dierentuin zegt dat het management de zaak aan het onderzoeken is en dat er spoedig een verklaring volgt.

Bronnen:

@Animals Today Liesbeth Riekwel