Een rage in China waarbij dieren in een ‘blind box’ worden verkocht, heeft tot veel verontwaardiging geleid nadat afgelopen maandag 160 gestreste dieren in een vrachtwagen werden gevonden. Een aantal van de dieren heeft de reis niet overleefd.
Blind box
Op Chinese sites als Taobao worden sinds een halfjaar zogenoemde ‘blind boxes’ aangeboden. Mensen bestellen een dier dat vervolgens via de post wordt verstuurd. Het aanbod is groot, van schildpadden en hamsters tot kittens en puppy’s. Voor nog geen 1,25 euro (9,90 yuan) krijg je een puppy thuisgestuurd.
Maandag vonden vrijwilligers van een dierenwelzijnsorganisatie 160 gestreste kittens en puppy’s in een vrachtwagen. De dieren zaten met meerdere in plastic kratten gepropt, zonder eten en drinken. Ook leken veel dieren ademhalingsproblemen te hebben. Op videobeelden is te zien dat de kratten tot aan het plafond van het busje op elkaar gestapeld waren. Volgens de organisatie die de dieren heeft gered, waren de meeste tussen de een en drie maanden oud. Een onbekend aantal dieren heeft de rit niet overleefd.
Vrijwilligers hebben de hele nacht de dieren verzorgd en hun gezondheid beoordeeld. Uiteindelijk hadden 38 dieren medische behandeling nodig, de rest is naar een opvangcentrum gebracht.
Boycot
Op sociale media als Weibo, de Chinese versie van Twitter, is de verontwaardiging groot. Veel gebruikers roepen op tot een boycot van deze dierenpakketten. Een gebruiker deelde beelden van doodzieke en dode puppy’s die mensen in hun blind box ontvingen, met de oproep de dieren niet te kopen. Staatsmedium Xinhua beschreef het fenomeen als “ontheiliging van het leven”. Het koeriersbedrijf dat de dieren vervoerden, ZTO, zegt dat de persoon die verantwoordelijk is voor de leveringsveiligheid in de provincie is geschorst.
Rage
Eind 2020 werden steeds meer mystery boxes op Chinese verkoopplatforms aangeboden en verkocht. Liu Zexin, van dierenrechtenorganisatie Protecting the Voices of Asian Animals:
“De rage begon met mystery boxes voor dingen als shampoo en make-up, maar fokkers gebruiken het nu als een manier om meer dieren goedkoop te verkopen.”
Het is onmogelijk om vast te stellen hoeveel verkopers er totaal zijn, omdat voor elke handelaar die gestopt wordt er ergens anders weer een opkomt.
Bronnen:
© Animalstoday.nl Sophie Jongma