Hoewel de handel in grote katachtigen, zoals tijgers, wereldwijd verboden is, kan dat niet voorkomen dat deze dieren en hun bestanddelen regelmatig opduiken op de zwarte markt in dierenproducten. Momenteel leven er nog zo’n 3.500 tijgers in het wild, maar sinds het jaar 2000 zijn op vliegvelden, in restaurants of in dierenwinkels de kadavers en vachten van meer dan 5.400 grote Azatische katachtigen, waaronder tjigers, opgedoken. En dit aantal gaat dus alleen over wat door de autoriteiten is teruggevonden.
Meer dan 90% van deze tijgerbestanddelen is voor China bestemd, aangezien ze daar belangrijk worden geacht voor de traditionele Chinese medicijnen, voor trofeeën en voor sieraden. In 1993 verbood China de verwerking van tijgerbotten in welk product dan ook, maar de overheid moedigt wel het fokken van tijgers op animal farms aan. Momenteel leven in China, in dierentuinen en in farms, ongeveer tussen de 5.000 en 6.000 tijgers achter de tralies.
Hoewel China benadrukt dat deze tijgers worden gefokt om de soort in stand te houden, zegt de Environmental Investigation Agency (een onafhankelijke actievoerende organisatie die de natuur wil beschermen tegen misdaad en misbruik) dat China de tijgers voor andere doeleinden fokt. Uit een document dat deze organisatie wist te bemachtigen, blijkt dat de overheid de binnenlandse handel in de vachten van gefokte tijgers gelegaliseerd heeft. De mening van EIA:
“In plaats van dat het fokken de vraag naar vachten van wilde tijgers doet dalen, gaat deze alleen maar stijgen, omdat ze zowat drie maal zo goedkoop zijn als die van gefokte tijgers.”
Volgens EIA heeft een stijgend aantal bedrijven toestemming van de overheid gekregen om in de vachten van gefokte tijgers te handelen, waarbij elke vacht wordt geleverd met een door de overheid afgegeven certificaat van echtheid. Maar toen de EIA bij een Chinese handelaar navraag deed over de herkomst van de vachten, was het antwoord:
“Zolang er een certificaat bij zit hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je vraagt toch ook niet aan een kinderhandelaar van wie dat kind is?”
De handel in tijgerbotten, die zeer waardevol zijn voor de traditionele Chinese geneeskunde en om “bottenwijn” van te maken, is verboden maar heeft toch clandestien plaats. Een fles tijgerbottenwijn wordt voor minimaal $100 verkocht op dezelfde locaties als waar je vachten van gefokte tijgers kunt kopen. Eén handelaar vertelde EIA dat de overheid in 2005 een geheime interne memo had afgegeven die het beperkte gebruik van botten van gefokte tijgers voor het maken van medicijnen en wijn toestond. Eén firma denkt, door dit achterdeurtje, per jaar 800 ton tijgerbottenwijn te gaan maken.
“Officieel wil China wilde tijgers beschermen, maar de overheid geeft een verkeerd signaal af door toe te staan dat vachten en botten van gefokte tijgers de markt overspoelen. Dit wakkert alleen maar de vraag naar tijgers aan en houdt het stropen van wild in stand.”
Video van EIA over de tijgerhandel [ENG]
Hidden in Plain Sight: China’s Clandestine Tiger Trade from EIA on Vimeo.
Bron ©PiepVandaag.nl Jeanco Lapierre Armande