China en Rusland hebben belangrijke beschermingsmaatregelen voor Antarctica geblokkeerd, die walvissen, pinguïns en andere dieren zouden hebben geholpen. De twee landen gebruikten hun veto tegen om niet te stemmen voor nieuwe beschermde mariene gebieden en verbetering van krillvisserij.
Industriële vissersschepen op zoek naar krill vormen een directe bedreiging voor Antarctische soorten. Ze concurreren namelijk met walvissen, zeehonden en pinguïns voor voedsel. In sommige gevallen verwonden trawlers zelfs zeedieren. Echter is het winstbejag belangrijker, zo blijkt uit de keuze van de twee landen. Peter Hammarstedt, campagneleider van Sea Shepherd Global:
“Het uitblijven van nieuwe beschermde zeegebieden op Antarctica is een vernietigende tegenslag voor het behoud van een van de meest kritieke ecosystemen op aarde.”
.
.
“Industriële krillvisserij ondermijnt de wereldwijde inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan en brengt de basis van het leven op Antarctica in gevaar, waardoor walvissen, pinguïns en zeehonden gevaar lopen.”
Alex Cornelissen, CEO van Sea Shepherd, benadrukte dat de wereld nu in actie moet komen om het onvervangbare zeeleven op Antarctica te behouden.
Waarom willen ze krill?
Krill is een klein schaaldier en wordt overbevist om aan de groeiende commerciële vraag te voldoen. Het is een belangrijk ingrediënt in omega-3 supplementen en visvoer, maar krill is ook de belangrijkste voedselbron van walvissen, pinguïns en andere zeedieren. De vraag naar krillolie zorgt voor een enorme druk op de Antarctische flora en fauna. Sea Shepherd heeft gedocumenteerd dat deze industriële vissersboten actief zijn in gebieden waar zeedieren zich actief voeden. En het lijkt erop alsof dit binnenkort niet zal stoppen. Nu China en Rusland tegen verbeteringen stemden, kan deze ravage gewoon doorgaan.
Veto van Rusland en China
Het stemmen tegen verbetering gebeurde tijdens de vergadering van de Commissie voor de instandhouding van de Antarctische mariene flora en fauna (CCAMLR) van dit jaar. Deze vond plaats in Tasmanië van 14 tot 25 oktober.Als de CCAMLR nieuwe beschermde gebieden had goedgekeurd, zou dit er aanzienlijk toe hebben bijgedragen dat zeedieren genoeg voedsel hebben om te gedijen. Het zou ook hebben bijgedragen aan het mondiale doel om tegen 2030 30 procent van de wereldzeeën te beschermen. Maar door de eis van consensus in de besluitvorming van de CCAMLR hebben lidstaten als Rusland en China herhaaldelijk instandhoudingsmaatregelen kunnen blokkeren. Helaas is dit een grote tegenslag voor Antarctische dieren.
.
China, Rusland en Noorwegen tegen Zuidelijke IJszee als reservaat
Kan er nog iets gedaan worden?
Om het kwetsbare ecosysteem van Antarctica te helpen beschermen, kunnen mensen kiezen voor veganistische alternatieven voor krillolie, zoals omega-3-supplementen afkomstig van algen. Het doel daarvan is om zo min mogelijk vraag te creëren voor krill, zodat het aanbod afneemt. Ook Sea Shepherd blijft zich ondanks deze tegenslag inzetten voor de bescherming van het zeeleven op Antarctica. Ze zijn van plan hun inspanningen te intensiveren om schadelijke vispraktijken aan het licht te brengen.
.
.
Bronnen:
Biodiversiteitsconferentie COP16 teleurstellend voor de natuur
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?