Verhuizingen vinden geregeld plaats bij Stichting AAP, als voor de opgevangen dieren een geschikte plek wordt gevonden en zo weer ruimte wordt gemaakt voor andere dieren in nood. Onlangs vond wel een hele bijzondere emigratie plaats: chimpansees Antoine en Bingo woonden al een hele tijd bij Stichting AAP, maar hebben nu het natte Almere verruild voor de Spaanse zon.
Antoine en Bingo
Antoine is nu 37 jaar oud. Hij leefde meer dan tien jaar in de smerige kelder van een Belgisch landhuis. Hoewel de excentrieke eigenaresse ook een vrouwtjeschimpansee hield, Prudence, leefden beide dieren gescheiden. In 1991 kwamen ze bij Stichting AAP en leerden ze met soortgenoten omgaan, hoewel dit voor Antoine niet zo eenvoudig bleek te zijn. Hij had weinig op met andere chimpansees, tot hij vijf jaar geleden Bingo leerde kennen en de twee dikke maatjes werden.
De 44-jarige Bingo werd door een rondreizend circus in 1974 achtergelaten op een marktplein en leefde sinds die tijd in eenzaamheid in een Italiaanse stadsdierentuin. Gelukkig werd ook hij door Stichting AAP opgevangen: sinds 2004 woont hij in Almere.
Primadomus
Voortaan verblijven de twee vrienden in hun nieuwe, ruime verblijf in de Spaanse vestiging van Stichting AAP, Primadomus. Hier zal Antoine ook zijn jeugdvriendin Prudence terugzien, die sinds 2009 in Spanje leeft.
‘Het is niet gemakkelijk om afscheid te nemen van dieren die we zo lang hebben opgevangen. Maar we gunnen Antoine en Bingo een welverdiend pensioen onder de Spaanse zon’, aldus directeur David van Gennep.
De eerste keer naar buiten in hun nieuwe verblijf was voor Antoine en Bingo heel spannend. Ze gingen samen op onderzoek, maar schrokken erg van het schrikdraad. Vooral Bingo durft daarom nu zijn binnenverblijf niet meer uit, maar dat zal vast niet lang duren, zeker als hij ziet hoe Antoine zich wel buiten vermaakt.
Europese wetgeving
Nog steeds worden in Europa veel apen als huisdier gehouden, onder verkeerde omstandigheden. Samen met buitenlandse dierenwelzijnsorganisaties lobbyt AAP voor goede wetgeving in Europese landen, zodat het houden van apen uiteindelijk wordt verboden, net als in Nederland.
Bron: Stichting AAP ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde