Ondanks diverse pogingen om Bini geplaatst te krijgen in een groep chimpansees van Dierenpark Amersfoort, wordt nu toch de knoop doorgehakt. Omdat de groep haar niet accepteert, werd zij angstig en at ze bijna niets meer. Voor haar gemoedsrust zal ze moeten verhuizen.
Raymond van der Meer, bioloog van het dierenpark:
“Twee jaar geleden kwam Bini bij ons vanuit Noorwegen. Toen ging het best lekker. In stapjes hebben wij haar geïntroduceerd in de groep, eerst bij kleinere groepjes chimpansees. Toen zij uiteindelijk helemaal bij de groep kwam, ontstonden er spanningen.”
De arme chimpansee werd uit de groep gehaald, en na diverse vergeefse pogingen om haar toch geaccepteerd te krijgen, was het beter om haar helemaal uit de groep te halen en op zoek te gaan naar een andere dierentuin.
“Bini werd niet geaccepteerd door de groep chimpansees van ons dierenpark. Zij stond onderaan de rangorde van de groep en daardoor pakten de anderen weleens haar eten af of zorgden ervoor dat zij maar wat restjes kreeg. Ook reageerden de andere apen onderlinge conflicten op Bini af, ze werd regelmatig aangevallen”, aldus Van der Meer.
Hij vervolgt:
“Waardoor het precies komt weten wij niet. Zij is een wat oudere dame en normaal gaan chimpanseevrouwtjes naar andere groepen als zij jong zijn. Dan krijgt zij ook veel steun van de mannetjes. Nu miste zij die steun. Er was nog een ander probleem: zij is namelijk grootgebracht door mensen. Niet door andere chimpansees. Bij conflicten kwam zij meteen naar de verzorgers toe en vocht het niet zelf uit.”
Hoewel in dagblad Trouw de vraag rijst of Bini niet meer een soort ‘huisaapje’ is, en niet in een dierentuin kan aarden, is Van der Meer het hier vanzelfsprekend niet mee eens:
“Het zou onlogisch zijn haar bij mensen of andere dieren te plaatsen. Dat zou je dan alleen doen zodat zij niet alleen is. Alle chimpansees moeten hun plekje binnen de groep veroveren. Het maakt het niet makkelijker dat Bini zo gehecht is aan menselijk contact, maar zij moet wel tussen de chimpansees blijven leven.”
“Dieren die niet in hun sociale omgeving zijn opgegroeid ondervinden vaak later problemen. Juist in een dierentuinomgeving is het moeilijk om de dieren los te maken van mensen. In een opvang kan dat veel makkelijker”, aldus David van Gennep directeur van Stichting AAP.
Het doet me denken aan een chimpansee in een circus in Duitsland, Robbie, waarvan nu ook nog steeds gezegd wordt; we moeten hem maar niet uit zijn vertrouwde omgeving weghalen want hij is gelukkig in zijn omgeving. Ik durf te betwijfelen of het dier ooit gelukkig is geweest in een dergelijk situatie. Wij zijn van mening dat zo’n dier het recht heeft om een terugkeer naar hun soortgenoten te maken en dat je daar alles voor moet doen. Dat is typisch iets wat je makkelijker in een opvang kunt doet dan in een dierentuin waar het publiek een gegeven is en menselijk contact een feit blijft.
Een opvang zit er helaas niet in. De chimpansee zal geplaatst worden in een andere dierentuin.
Voor de chimpansee is het het beste dat zij naar een andere dierentuin gaat, om te proberen daar een plek te veroveren binnen een andere groep soortgenoten. Van der Meer:
“Het is jammer dat het niet gelukt is. We willen de situatie niet verder laten escaleren. Maar Bini baalt hier niet van. Zij heeft nu rust en kan de moeilijke periode achter zich laten.”
Bron: Trouw.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?