Chili gaat de verkoop van plastic tassen verbieden. Hiermee voegt het Latijns-Amerikaanse land zich toe aan de zestigtal landen ter wereld die maatregelen nemen om de plasticvervuiling te verminderen. Wereldwijd worden er per minuut 1 miljoen plastic tasjes gebruikt. Chili is het eerste land in Latijns-Amerika waar een verbod op plastic tasjes ingaat: over zes maanden gaat de maatregel van kracht.
In de tussentijd mogen Chileense bedrijven een maximum van twee plastic tassen meegeven aan klanten voor iedere keer dat ze afrekenen. Grote bedrijven zoals supermarkten, apotheken, grote winkelketens, etc mogen over zes maanden geen plastic tasjes aan hun klanten meer geven. Kleine bedrijven mogen hiermee wachten tot over twee jaar. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 370 dollar per geleverde tasje.
Sebastián Piñera, president van Chili:
“Een plastic tasje is in enkele seconden gemaakt, het wordt minder dan 30 minuten lang gebruikt, van de supermarkt naar huis, en het kost zo’n 400 jaar om af te breken. Dat wil zeggen dat voor één minuut, of enkele minuten, de natuur meer dan 400 jaar moet lijden onder het effect van de plastic tas.”
90% van de plastic tassen eindigt uiteindelijk in stortplaatsen of in zee, waar ze geconsumeerd worden door vogels en vissen. Volgens Piñera moet hier een einde aan komen én moeten de Chilenen maar wennen aan het gebruik van stoffen tassen of tassen gemaakt van andere afbreekbare materialen. In Chili recyclet maar 4% van de 17,5 miljoen inwoners. Piñera wil de mentaliteit van de Chilenen veranderen zodat ze bewuster omgaan met het milieu en gaan recyclen.
Latijns-Amerikaanse landen als Costa Rica, Mexico, Colombia, Belize en Panama hebben ook al aangekondigd dat het gebruik van plastic tasjes verboden zal worden.
Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?