Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat chemicaliën uit onder andere plastic en cosmetica zijn aangetroffen in wilde dolfijnen en mogelijk van invloed zijn op hun gezondheid.
Het rapport dat deze week werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift American Geophysical Union toont aan dat ftalaten, die onder meer worden gebruikt bij het vervaardigen van drukinkten, lijmen, geparfumeerde producten en parfums, en als weekmakers voor plastics, zoals PVC, aanwezig zijn in de lichamen van tuimelaars in de Sarasota Bay in de Amerikaanse staat Florida. De stoffen hopen zich op en zijn een mogelijk gevaar voor hun gezondheid. Eerdere studies hebben aangetoond dat ftalaten bepaalde soorten kanker en vruchtbaarheidsproblemen kunnen veroorzaken.
Tussen 2016 en 2017 hebben wetenschappers van de College of Charleston en Chicago Zoological Society urinemonsters van 17 dolfijnen, gevonden in de Sarasota Bay, verzameld. In deze urinemonsters werden nog steeds chemicaliën aangetroffen, waaraan de dolfijn drie tot zes maanden daarvoor in contact was gekomen.
Dit is de eerste keer dat deze chemicaliën in dolfijnen werden aangetroffen. De tuimelaars in dit gebied worden al meer dan veertig jaar door wetenschappers bestudeerd. Hoofdonderzoeker Leslie Heart:
“We waren niet verbaasd de blootstelling aan te treffen, maar wat verrassend was, waren de hoeveelheden die we aantroffen.”
In 71 procent van de onderzochte dolfijnen werd te minste een vorm van ftalaat aangetroffen. Maar aangezien dit de eerste keer was dat ze urinemonsters onderzoechten, proberen ze nog vast te stellen welke hoeveelheden normaal of abnormaal zijn, aldus Heart. Maar sommige van de dolfijnen hadden hoeveelheden ftalaten in hun urine die vergelijkbaar zijn met hoeveelheden in mensen, wat verrassend is, omdat mensen meer in contact komen met deze chemicaliën door de producten die ze gebruiken, zoals plastic en cosmetica.
Hoewel de wetenschappers nu een beter idee hebben van welke chemicaliën in dolfijnen terechtkomen, werpt de studie vragen op over hoe de dieren in contact komen met ftalaten en welk effect ze hebben op hun gezondheid.
Bron: National Geographic ©AnimalsToday.nl Monique van Dijk Armor