De cheeta wordt met uitsterven bedreigd. Niet door stropers maar door de superrijken der aarde, voor wie het jachtluipaard een statussymbool is. Ongelooflijk maar waar: volgens het Cheetah Conservation Fund (CCF) leven op dit moment zo’n duizend cheeta’s als huisdier in gevangenschap.
In Somaliland leven inmiddels minder dan 7.500 cheeta’s in het wild. Jaarlijks worden er 300 jachtluipaarden getransporteerd naar de Golfstaten, waaronder Dubai en Saudi-Arabië. Volgens het Cheetah Conservation Fund staat dat aantal gelijk aan de volledige populatie van volwassen en jonge cheeta’s in de onbeschermde gebieden in de Hoorn van Afrika.
Kwetsbare soort
Volgens de IUCN is de cheeta inmiddels een kwetsbare soort. Laurie Marker is een Amerikaanse bioloog en oprichter van het CCF:
“Een rekensom laat zien dat het een kwestie is van slechts een paar jaar, totdat we geen cheeta’s meer hebben.”
In de Golfstaten pronken de superrijken met deze wilde dieren als statussymbool. Tim Husband, de technisch directeur van het Dubai Safari Park:
“Mensen hebben al een snelle auto, dus willen ze iets anders, iets exotischer.”
Cheeta’s dood tijdens transport
De rijke cheeta-bezitters pronken met hun wilde dieren op YouTube en Instagram. Foto’s met cheeta’s, leeuwen en tijgers aan een leiband naast hun snelle auto’s zijn niet van de lucht. Vaak zijn het nog jonge dieren die hiervoor worden gebruikt, omdat deze nog niet zo gevaarlijk zijn. Het gaat uiteraard vaak mis in de verzorging.
Cheeta’s hebben als snelste landdier ter wereld veel ruimte en beweging nodig en een speciaal dieet, maar doordat ze dat niet krijgen sterven veel cheeta’s binnen een of twee jaar. De meeste dieren sterven overigens al tijdens het transport naar de Golfstaten. Drie op de vier cheetakittens overleeft het transport niet; vaak komen ze aan met gebroken poten.
Lakse handhaving
Sinds januari 2017 is het in de Verenigde Arabische Emiraten (UAE) verboden om cheeta’s illegaal te bezitten, te fokken en te verhandelen. Maar handhaven gebeurt nauwelijks. De minister van Klimaatverandering en Milieu ontkent zelfs dat cheeta’s als huisdieren worden gehouden en claimt dat de cheeta’s die in het land zijn, verblijven ‘in vergunde gebouwen’.
De regering van Somaliland probeert de smokkelaars van de cheeta’s te arresteren. In 8 jaar tijd zijn er al meer dan vijftig transporten door de overheid onderschept. Vorig jaar is er tevens een nieuwe wet goedgekeurd over de bescherming van bossen en wilde dieren. De minister van Milieu van Somaliland, Shukri Haji Ismail Bandare, zegt dat autoriteiten niet veel meer kunnen doen:
“We moeten de vraag van de Arabische landen stoppen.”
Laurie Marker van CCF roept toonaangevende figuren op zich uit te spreken:
“Alle overheden, koningen, koninginnen, prinsen en influencers moeten zich uitspreken dat het houden van cheeta’s verkeerd is.”
Bronnen:
©AnimalsToday.nl