Wegens het organiseren van hondengevechten heeft hoofdverdachte Batikan Y. van de rechtbank in Amsterdam 8 maanden cel opgelegd gekregen, waarvan 3 voorwaardelijk. De andere verdachten kregen taakstraffen en voorwaardelijke gevangenisstraffen. De daders zijn veroordeeld voor het organiseren van vier hondengevechten, dierenmishandeling en het fokken van honden op de kenmerken van vechthonden. Ze kregen echter geen levenslang houdverbod opgelegd.
Over drie jaar mogen de verdachten al weer dieren hebben, mits ze in de tussentijd niet opnieuw in de fout gaan. De rechtbank acht ook niet bewezen dat de vier verdachten uit Amersfoort, Soest en Zeist een criminele organisatie vormden. Om die reden is de uitspraak iets milder dan de eis van de officier van justitie, schrijft Rechtspraak.nl.
Cel- en taakstraffen
Hechtpistool
De rechtbank neemt het daders zeer kwalijk dat ze hondengevechten organiseerden en er honden voor fokten. Rechtspraak.nl:
“De honden liepen tijdens de gevechten ernstige (bijt)wonden op en zijn kreupel geworden. Eén van de honden raakte dusdanig gewond dat haar poot is gehecht met een hechtpistool. Op de videobeelden van de hondengevechten is duidelijk te horen hoe de honden janken als uiting van pijn en uitputting. Ook is te zien dat de gevechten redelijk lang duren en er soms ook opnieuw begonnen wordt als een hond al verzwakt is.”
Houdverbod, cel- en taakstraffen geëist voor organisatoren hondengevechten
‘Verschrikkelijk leed’
Twee van de veroordeelden hielden zich bezig met het bedrijfsmatig fokken van honden met vechtkenmerken. De omstandigheden waaronder dit gebeurde waren volstrekt ongeschikt en voldeden niet aan ‘de benodigde vereisten’, aldus de rechtbank:
“Hierdoor zijn bij een groot aantal honden ernstige gedragsafwijkingen ontstaan. De rechtbank vindt het schrijnend om te zien hoeveel verschrikkelijk leed de dieren is aangedaan.”
Rechtszaak: Illegale hondengevechten ook in Nederland georganiseerd
Bewijs
Met de veroordeling is het een vaststaand feit dat hondengevechten plaatsvinden in Nederland. En daarmee is een nieuwe vorm van crimineel dierenleed toegevoegd aan het opsporingswerk van de politie. Ook House of Animals Investigations is met zeer gericht onderzoek bezig, vooral naar de fase voorafgaand aan de hondengevechten.
Ons onderzoek naar het fenomeen hondengevechten in Nederland starte toen we een melding kregen over deze hond. Gevonden langs de snelweg. chip eruit gesneden… pic.twitter.com/X7YqJNSpQU
— Karen Soeters (@KarenSoeters) 31 oktober 2019
Heb je tips of ken je iemand die iets weet over hondengevechten in Nederland en misschien wel daarbuiten, dan is het wenselijk dat je dit bij de politie meldt. Daarnaast kun je ook contact opnemen met ons, wanneer je liever niet met de politie belt. Ons mailadres is: redactie@animalstoday.nl. Wij garanderen je privacy en zorgen dat je informatie op de juiste plek belandt.
Bron:
©AnimalsToday.nl