Sinds 15 september is het in Nederland verboden om wilde dieren op te laten treden in het circus. Sommigen van hen krijgen gelukkig een passende opvang, maar bij andere circussen hebben de dieren het minder goed getroffen. En door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) mag Circus Rens International in ieder geval nog tot 3 januari 2016 hun olifanten vervoeren. Tenzij staatssecretaris Dijksma op haar strepen gaat staan.
Het laatste optreden in Heerlen door circusolifant Buba van circus Freiwald haalde op 14 september nog de pers, waarbij het AD vooral aandacht besteedde aan de teloorgang van een ‘mooie traditie’. Circusdirecteur Lutz Freiwald liet in hetzelfde interview weten dat Buba en een aantal zebra’s naar de winteropvang in Duitsland gaan. Dit is kennelijk niet met de bedoeling om ze op den duur af te staan, maar om ze gereed te houden mochten de regels alsnog versoepeld worden. Want hij laat weten ‘door te gaan met de strijd’ om wilde dieren in het circus te behouden.
Vrees
Het verbod op wilde dieren in het circus houdt ook in dat ze niet meer vervoerd mogen worden. Tijdens de vele transporten moeten de dieren vaak in veel te kleine ruimtes verblijven en zijn ze doorgaans geketend. Het reisverbod moet hier een einde aan maken, maar ook voorkomen dat de dieren, zonder op te treden, alsnog gebruikt worden als publiekstrekker.
Precies deze vrees geldt voor Circus Rens International. Al eerder gaven zij aan dat ze hun circusdieren wensen te behouden, en werden daarin feitelijk gesteund door een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb). Het CBb bepaalde dat Renz International de tour mag afmaken mét circusolifanten, waarmee het College ingaat tegen de landelijke wetgeving. Op de website staat te lezen:
“Het CBb heeft beslist dat de olifanten tot en met 3 januari 2016 met het circus mogen meereizen. Daarbij speelt een belangrijke rol dat het circus tijdens haar tournee door het verbod is getroffen.”
Kamervragen
Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren heeft hierover op 8 oktober Kamervragen gesteld. De PvdD wil onder meer weten wat staatsecretaris Dijksma vindt van deze uitspraak en of ze van plan is om ertegen in beroep te gaan. Gevreesd wordt dat de uitspraak van het CBb ook andere circussen het recht geeft om hun (wilde) circusdieren voorlopig nog gewoon bij zich te houden. Circus Renz International kwam in juni nog slecht in het nieuws door de mishandeling van een olifant.
Bronnen: AD, PvdD, Rechtspraak.nl, @BubaTweet4 ©PiepVandaag.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Er is maar één reden waarom Dijksma de exoten de tent heeft uitgejaagd. Ze spaart manuren. Geen exoten betekend geen controles en ander administratief omkijken m.b.t. cites e.d. . Daarnaast kan ze bij het volk ook nog punten scoren, heel gemakkelijk punten scoren. Dus dubbele winst voor dat ministerie en vooral ook voor de NVWA.
Wat een ontzettend fijn nieuws! Ook Freiwald hoeft Buba nu niet weg te stoppen in een saaie stal én gisteren kwam het prachtige nieuws dat het Duitse Circus Krone een rechtszaak tegen de ‘dierenbeschermings’ organisatie PETA heeft gewonnen. Misschien is er dan toch nog hoop en worden wetenschappelijke onderzoeken niet genegeerd!
Ja Nik vervelend he die dierenbeschermers, net of dat nodig is om dieren te beschermen, want dieren zijn toch ongevoelige beesten die er toch zijn voor algemeen gebruik, het idee alleen al om voor dieren op te komen, dan spoor je toch niet, maar jou laatste zin is een beetje raar, want uit wetenschappelijk onderzoek komt juist naar voren dat circusdieren lijden in een circus, welk wetenschappelijk onderzoek vind dan dat circusdieren het heel erg naar hun zin hebben.
Het enige positieve wat dit flutkabinet voor dieren gedaan heeft is op een ongelooflijk domme manier uitgevoerd. Men heeft er nota bene 3 jaar over gedaan om de wilde dieren uit de circussen te laten verdwijnen maar niets geregeld om deze dieren alsnog een fatsoenlijk bestaan te laten krijgen. En men wilde ook niet meewerken aan de opvang die Wilde Dieren De Tent Uit had geregeld. Hopelijk zal het recht zegevieren zodat deze dieren niet langer het slachtoffer zijn van rare behoeftes van mensen en commerciële uitbuiting en zware mishandeling door circussen.
beste Jan,
Het feit dat veel circusdieren (gezonde) nakomelingen krijgen zegt genoeg. Dieren in een met een slechte gezondheid krijgen namelijk veel minder snel nakomelingen. Maar de roofdieren van dompteur Martin Lacey jr. hebben de afgelopen jaren meer dan twintig nakomelingen gekregen. Ik zeg ook niet dat ALLE dieren goed behandeld worden, maar met goede richtlijnen is het gewoon onterecht als ‘wilde’ dieren in circussen verboden worden.
Daarom vind ik het ook jammer dat bij dit artikel een foto staat van olifanten in het Amerikaanse Rilling Brothers Barnum and Bailey, die hebben niet altijd een goede behandeling daar in Amerika….
Maar de Zwitserse familie Knie, die reizen ook nog rond met hun olifanten en dat zijn echte experts. Zij hebben in hun dierentuin in Rapperswil ook een prachtig olifantenverblijf, en nemen een grote plaats in internationale fokprogramma’s in. Vanaf volgend jaar blijft hun kudde thuis, maar dat heeft niks te maken met tegenstand (die is in Zwitserland gelukkig bijzonder klein) maar met een aantal overleden olifanten in hun dierentuin, het fokprogramma kwam daardoor in gevaar. Dat geeft aan dat ze ook vooral heel veel van hun dieren, en de olifant in het algemeen, houden.
Het onderzoek van de Universiteit van Wageningen uit 2009 (of was het 2008?) beveelt ook een regelgeving maar geen direct rapport aan. Ook enkele Duitse rapporten bevestigen dat.
In het verbod staat ook dat het ‘niet meer van deze tijd zou zijn’. Waarom niet? Zo land de schoonheid en intelligentie van een dier getoond wordt, en er geen sprake is van mishandeling, is het zeker van deze tijd. Er zijn ook gewoon dieren gestorven aan een hongerdood toen ze weg werden gehaald van hun baasjes uit het circus, ze weigerden simpelweg te eten.
Als u in meer argumenten (en een discussie) geïntreseerd bent, zeg het gerust, ik wil de discussie (netjes) aangaan (maar helaas is dat vaak bij activisten niet het geval)
Kom op, Sharon, laat je gezag eens gelden. Hier moet een einde aan komen.