Uit de door Animal Rights vzw opgevraagde stukken blijkt dat Waalse bedrijven tienduizenden cavia’s en konijnen gebruiken voor dierproeven. Nadine Lucas, woordvoerster Animal Rights vzw vindt dit onacceptabel: “De wil ontbreekt om proefdieren te beschermen en te vervangen door alternatieven”. 

cavia - cavia's en konijnen voor dierproeven
Tuinduizenden cavia’s gebruikt voor dierproeven | Foto: Cloudtail / Foter / CC BY-NC-SA

Een verklaring voor het grootverbruik van de cavia’s zijn de vaak verplichte veiligheidscontroles van partijen vaccins. Het in Rixensart gevestigde GSK BIO produceert vaccins en voert deze dierproeven op grote aantallen cavia’s uit. Hiervoor werden in 2014 13.560 cavia´s gebruikt en gedood. (1)

Lucas:

“De overheid en het bedrijfsleven kunnen veel meer doen om proefdieren te beschermen. Ten eerste wordt er amper geïnvesteerd in dierproefvrij onderzoek. Als je niet zoekt, vind je ook geen alternatief. Ten tweede is er vanuit de wetenschap (2) zelf veel kritiek op de betrouwbaarheid van verplichte standaardtesten op proefdieren. De overheid doet echter niets met deze kritiek, waardoor deze dierproeven door blijven gaan.”

42.716 konijnen werden afgelopen jaar (3) door Waalse biomedische bedrijven voornamelijk gebruikt voor het kweken van antilichamen. De konijnen krijgen een eiwit ingespoten en de afweercellen van het dier maakt er antilichamen tegen. Deze worden vervolgens uit het konijn gehaald.

Lucas:

“Commerciële proefdierfaciliteiten vallen vaak buiten het oog van het publiek. Er wordt zelden verantwoording afgelegd voor het gebruik van proefdieren. Het is voor ons onduidelijk hoe de konijnen leven en of er überhaupt inspecties van de overheid plaatsvinden. We verzoeken de betrokken bedrijven om open kaart te spelen door met Animal Rights in gesprek te gaan”.

In 2014 werden in 74 Waalse proefdiercentra maar liefst 286.252 proefdieren gebruikt en gedood. (2) Cavia’s en konijnen zijn samen goed voor 21% van het totaal aantal proefdieren in Wallonië. De overige gebruikte proefdieren zijn onder andere muizen, ratten, vissen, katten en honden.

 

Persbericht Animal Rights vzw