Tijdens Koninginnedag heeft de politie in Heiloo een cavia-race verboden. De politie liet weten een dergelijk spelletje waarbij levende dieren worden gebruikt niet gepast te vinden en al helemaal niet op zo’n drukke markt. De eigenaar van de drie dieren was het daar absoluut niet mee eens maar onder protest pakte hij zijn zogenaamde attractie wel in. Tegen de man is uiteindelijk geen proces-verbaal opgemaakt.
Het incident krijgt nu echter een vervolg. De politie wil namelijk duidelijk hebben wat nu wel en wat niet toelaatbaar is als het om spelletjes gaat waar dieren bij zijn betrokken.
Politiewoordvoerder Menno Hartenberg:
“We zagen stressvolle dieren tussen al dat vrijmarktrumoer. Het leek ons beter dat de man ermee zou stoppen.”’
Achteraf is de politie zich gaan afvragen ’waar nu eigenlijk de grens ligt’:
“Moeten we niet vooraf al in de sfeer van de vergunningen iets hiertegen doen? Vergunningen zijn een zaak van de gemeente, maar de politie kan misschien adviseren daarin”, aldus Hartenberg
Volgens een woordvoerster van Heiloo heeft de gemeente juist géén rol in deze.
“Er is de gezondheids- en welzijnswet voor dieren. In die wet staat dat het verboden is het welzijn van een dier te benadelen. Omdat al in een landelijke wet geregeld is wat wel en niet mag en wie toezicht moet houden, mag de gemeente hierover geen eigen regels stellen. Wel de politie en andere in de wet aangewezen instanties.”
Het is in ieder geval goed dat met nu bekijkt of dergelijke situaties niet te vermijden zijn al is het maar door de bestaande regels beter te communiceren.
Bron: Noordhollandsdagblad.nl ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Het probleem is dat hetgeen “een weldenkend mens kan bedenken” niet voldoende is, maar dat aangetoond moet worden dat er sprake is van benadeling van het welzijn van het dier. Over de vraag wanneer daarvan sprake is, lopen de meningen nogal uiteen en zijn boekenplanken vol onderzoeken te vinden die elkaar tegenspreken. Als het zo eenvoudig zou zijn als André stelt of graag zou willen, dan zou bijvoorbeeld het gebruik van (wilde) dieren in het circus allang verboden zijn…
Ieder weldenkend mens kan bedenken dat dieren die ingezet worden puur ter vermaak en op ‘spelregels’ van mensen, zonder dat er bewijzen zijn dat dit ‘spel’ ook onderdeel is van de ‘natuur’ van het dier, hierdoor in bepaalde mate worden benadeeld. Het is een vreemde situatie waar ze in terecht komen en dat geeft angst. Angst veroorzaken kan dan niet de eerste bedoeling zijn, maar dat moet voldoende zijn om juist hiervan af te zien, lijkt mij.