Korte snuiten bij de hond en de kat zijn onacceptabel en een ernstige aantasting van het dierenwelzijn. Dierenartsen willen nú actie.

Caring Vets
Franse buldog | Foto: Caring Vets

De Franse Bulldog, de Mopshond en de Pers zijn voorbeelden van brachycefale (kortsnuitige) honden- en kattenrassen die momenteel erg populair zijn. Caring Vets maakt zich grote zorgen om deze dieren. Brachycefale honden en katten lijden, want hebben ernstige gezondheidsproblemen, die veelal niet worden herkend door de eigenaren. Daarom roepen we fokkers, keurmeesters, dierenartsen en (toekomstige) hondeneigenaren op om hun verantwoordelijkheid te nemen en deze problemen aan te pakken. Dierenfokkerij kan en mag simpelweg niet gebaseerd zijn op wensen van consumenten en fokkers, zeker niet als het welzijn en de gezondheid van de dieren hierbij geschaad worden.

Brachycefale dieren zijn zo gefokt dat de structuren in de schedel onvoldoende ruimte krijgen. Ze hebben te kleine neusgaten, de tong is verhoudingsgewijs te groot, het zachte verhemelte is te lang en sluit daardoor voor een belangrijk deel de toegang tot de keel en luchtwegen af. Ook hebben deze dieren een te nauwe en vaak sterk afgeplatte luchtpijp. Hierdoor zijn ze continu benauwd.
Veel brachycefale honden hebben zelfs operaties nodig om normaal te kunnen ademhalen.

Maar het uiterlijk van de brachycefalen leidt tot méér problemen: voor het gebit is onvoldoende ruimte in de kaak met gebitsproblemen als gevolg. Plooien op de kop zorgen voor huid- en oogontstekingen en door de uitpuilende ogen komen pijnlijke oogaandoeningen veelvuldig voor.

Ook het skelet is door de gedrongen bouw in de meeste gevallen gebrekkig en geeft rugproblemen zoals hernia’s. Door deze afwijkende gedrongen bouw is natuurlijke voortplanting bovendien vaak niet mogelijk en komen geboorteproblemen veel voor. Wereldwijd is dit in diverse publicaties wetenschappelijk bewezen en algemeen bekend bij fokkers en dierenartsen.

Verboden
Volgens de wet is het al sinds 2014 verboden te:

“…fokken met gezelschapsdieren op een wijze waarop het welzijn en de gezondheid van het ouderdier of de nakomelingen wordt benadeeld. Er moet bij het fokken worden voorkomen dat ernstige erfelijke afwijkingen, ziekten en schadelijke uiterlijke kenmerken aan nakomelingen worden doorgegeven en voortplanting op onnatuurlijke wijze plaatsvindt.”

Caring Vets
Pers | Foto: Caring Vets

Het bewust fokken met mismaakte dieren is dus verboden, maar gebeurt desondanks op grote schaal. Er wordt niet op gehandhaafd omdat in de Nederlandse wet criteria ontbreken op basis waarvan in concrete gevallen besloten kan worden dat dit artikel is overtreden.

Wij roepen de overheid daarom op snel duidelijke criteria te stellen: een minimale snuitlengte en neusgatgrootte dienen vastgesteld te worden voor zowel hond als kat.

Verder willen wij er bij fokkers en keurmeesters op aandringen om binnen een ‘kortsnuitras’ te selecteren op de langste snuiten, de meest open neusgaten en een minder brede bouw als beste vertegenwoordiger van het ras.

Wij roepen dierenartsen op te stoppen met kunstmatige inseminatie als er geen indicatie voor is. Ook wordt momenteel bij bijvoorbeeld Engelse en Franse Bulldogs in zo’n 80% van de geboortes een keizersnede gedaan. Dit gebeurt vaak op afspraak in plaats van in een spoedsituatie. We roepen dierenartsen op om alleen een keizersnede toe te passen als er een medische indicatie voor is, zoals de richtlijn van de KNMvD (Nederlandse beroepsorganisatie voor dierenartsen) én het genoemde artikel 3.4 in de wet voorschrijven. Tevens zou de dierenarts bij een keizersnede veroorzaakt door de schadelijke raskenmerken voor een castratie moeten pleiten. Ook zouden dierenartsen operaties om de ademhaling te vergemakkelijken moeten registreren. De geopereerde dieren zijn immers erfelijk belast en dus niet geschikt voor de fok.

Tot slot een waarschuwing voor alle (toekomstige) honden- en katteneigenaren: uw koopgedrag bepaalt wat er wordt gefokt! Denk daarom goed na voor u een hond of kat aanschaft en laat u adviseren door uw dierenarts. Bekijk en beluister de moeder en vader bij het bezoek aan een fokker: dieren die niet kunnen ademen zonder geluid te maken of bijna gesloten neusgaten hebben, hebben altijd ademnood! Dit wordt wel vergeleken met het ademen door een rietje. Probeer dit eerst zelf, en verplaats u daarmee in de hond. Goede kans dat u op zoek gaat naar een dier dat wél normaal kan ademen. Dat snurken ‘bij het ras hoort’ is een teken dat het ras al veel te lang ongezond wordt gefokt. Elke dierenarts zal beamen dat dit echt niet schattig is maar juist ontzettend zielig.

Samen kunnen we ervoor zorgen dat onze huisdieren niet langer hoeven te lijden onder modegrillen en een te weinig daadkrachtig beleid.

Persbericht Caring Vets