Een grote overwinning: het paardenslachthuis Bouvry Exports Prime Feedlot in Canada – waar paarden uit de VS onder erbarmelijke omstandigheden maandenlang hun dood afwachten – is na veel ophef eindelijk definitief gesloten.
Dankzij verschillende onderzoeken van Tracks Investigations en dierenwelzijnsorganisaties Animal Welfare Foundation (AWF), Animals´Angels USA en Tierschutzbund Zürich (TSB) zijn de schrijnende toestand en het zware dierenleed van paarden in Bouvry Exports Prime Feedlot in Alberta aan het licht gekomen. Gemunu de Silva, Tracks Investigations:
“Onze onderzoekers, die getuige zijn geweest van de schrijnende omstandigheden en het lijden van deze dieren, vieren nu een belangrijke overwinning. Hun zoektocht naar gerechtigheid, onder vaak schrijnende omstandigheden, heeft zijn vruchten afgeworpen.”
Paardenslachthuis
Het paardenslachthuis ontving zowel wilde als gedomesticeerde paarden, waaronder renpaarden en koetspaarden. Bouvry had een capaciteit van 1.800 individuen. Boven op elkaar gepropt, zonder enige beschutting, onder zeer onhygiënische omstandigheden en bij ijskoude temperaturen tot wel -33°C, moesten de dieren gedurende tenminste zes maanden op de slacht wachten. Uit een recent onderzoek van Tracks Investigations (2023) bleek dat de dieren leden aan onbehandelde verwondingen, ziektes en pijnlijke aandoeningen zoals hoefbevangenheid. Er werden zelfs rottende overblijfselen van veulens en volwassen paarden aangetroffen.
Slachten in Canada
Sinds 2007 is het slachten van paarden in de VS verboden. Maar door enige mazen in de wetgeving is het nog steeds mogelijk om Amerikaanse paarden in het buitenland te laten slachten. De zogeheten kill-kopers kopen de paarden op veilingen. Zij bieden vaak meer dan legitieme paardeneigenaren en reddingsorganisaties. In 2022 kwamen er ongeveer 20.000 Amerikaanse paarden in slachthuizen terecht. De American Society for the prevention of Cruelty to Animals waarschuwt voor deze lugubere trend:
“Elk paard in de Verenigde Staten is slechts één slechte verkoop verwijderd van de slacht.”
Amerikaanse paarden worden verkocht in Mexico en Canada. In grote vrachtwagens moeten ze lange afstanden afleggen, zonder enige bewegingsruimte of toegang tot voedsel of water. Tot voor kort bracht het overgrote merendeel van paarden uit de Verenigde Staten die voor de slacht werden geëxporteerd, een overbruggingsperiode van tenminste zes maanden door in het gruwelijke paardenslachthuis Bouvry Exports Prime Feedlot in Canada, waar deze een periode van zwaar dierenleed moest doorstaan.
De Europese Unie eist namelijk een verblijfsperiode van zes maanden voor Amerikaanse paarden die naar de slacht in Canada gaan. De reden hiervoor is om er zeker van te zijn dat er geen medicijnresten meer in het vlees zitten. Deze voorwaarde komt voort uit de voedselveiligheidsregels in de EU.
Big business
Ondanks de daling van het aantal kopers van paarden voor commerciële doeleinden, is het aantal Amerikaanse paarden in slachthuizen over de grens sterk gestegen. Alleen al aan Mexicaanse slachthuizen zijn er in 2023 maar liefst 17.997 paarden verkocht. Dat zijn er 1.635 meer dan het jaar ervoor. Volgens een onderzoek van Animals’ Angels staat deze stijging in direct verband met de verwijdering van wilde paarden in Wyoming. De wilde paarden zouden een bedreiging vormen voor andere paarden, elanden, en muilezelsherten in Wind River, Wyoming. Jachtorganisatie The Wyoming Wild Sheep Foundation subsidieerde samen met de Wyoming Select Natural Resource Funding Committee de verwijdering van wilde paarden in het gebied.
Om vergelijkbare situaties in de toekomst te voorkomen, pleiten dierenactivisten voor de invoering van de Save America’s Forgotten Equines (SAFE) Act. Hiermee zou de export van Amerikaanse paarden naar een buitenlandse paardenslachthuis definitief worden verboden. Gemunu de Silva:
“Laat de viering van deze prestatie ons motiveren om door te gaan met onze inspanningen om een meer humane en eerlijke behandeling van alle levende wezens te garanderen.”
Bron:
©AnimalsToday.nl Jennie Cools
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Geweldig resultaat !
Ik snap alleen niet waarom er in Amerika zelf niet gewoon slachthuizen zijn ook voor paarden in plaats van al dat onnodige gesleep met al het levende vee trouwens er worden toch ook koeien en andere diersoorten geslacht !
Het zou verboden moeten worden wereldwijd dat gesleur met levende dieren voor de slacht !