Plastic is nu officieel een giftige substantie onder de Canadian Environmental Protection Act (CEPA). Dit maakt het onder andere mogelijk voor de regering om in de nabije toekomst maatregelen te nemen tegen het overvloedige plasticgebruik, zoals het verbieden van wegwerpplastic, het bevorderen van recyclen en het verantwoordelijk stellen van producenten voor hergebruik van hun producten.
Ondanks het maandenlange gelobby vanuit de plasticindustrie, heeft de overheid toch besloten om plastic giftig te verklaren. De Canadese overheid kondigde vorig jaar al aan wegwerpplastic zoals rietjes, sixpack-ringen, roerstaafjes, bestek en tasjes te willen verbieden en in 2030 geheel plasticvrij te willen zijn. Het plaatsen van plastic op de lijst van giftige stoffen is de eerste stap om dit te verwezenlijken en is de sleutel tot het aanpakken van de catastrofale plasticvervuiling.
.
Het probleem van plastic
Alleen al in Canada wordt jaarlijks ongeveer 3,3 miljoen ton plastic weggegooid. Minder dan 10 procent daarvan wordt gerecycled. Volgens een overheidsstudie uit 2019 door Environment and Climate Change Canada (ECCC), komt het overgrote deel van dit plastic terecht in vuilnisbelten, waar het rivieren, meren en oceanen in ‘lekt’, of het wordt verbrand waardoor het voor luchtverontreiniging zorgt. Een groot deel van ons plastic afval wordt zelfs gedumpt in landen op het zuidelijk halfrond, waarmee de gevolgen van plasticgebruik, zoals vervuiling en milieuschade, simpelweg worden doorgeschoven.
.
Microplastics gevonden in Antarctisch zee-ijs: mogelijk grote impact via voedselketen
.
Wanneer plastic in het water terechtkomt verstikt het dieren, die het plastic aanzien voor voedsel of erin verstrikt raken en verdrinken. Bovendien vergaat plastic niet; het ontbindt alleen tot microplastic en daarna tot nanoplastic, maar het behoudt zijn giftige eigenschappen. Wanneer dieren microplastics binnenkrijgen kunnen ze hieraan overlijden. Ook kan het de vruchtbaarheid, groei en ontwikkeling van de dieren aantasten. Aangetoond is dat ook mensen microplastics binnenkrijgen via allerhande voeding, zoals tafelzout.
.
De eerste stap
Volgens een rapport van de Canadese regering is er nu voldoende bewijs dat plastic schadelijk is voor het milieu, omdat zeevogels, walvisachtige en andere dieren er aantoonbaar in stikken. Op basis van het feit dat stoffen als giftig worden gezien als ze schade aanbrengen aan het milieu, de biodiversiteit of mensen, betekent dit dat plastic giftig is en verdere stappen ondernomen moeten worden.
.
Walvishaaien en roggen kunnen 63 stuks plastic per uur binnenkrijgen in Indonesië
Giftige substantie
Om plastic op deze grond te bestrijden moest het eerst officieel erkend worden als giftige substantie. Een plek op deze lijst betekent dat de overheid verplicht is om op te treden. Het lijkt erop dat de overheid de daad bij het woord voegt, want regeringswoordvoerder Moira Kelly heeft aangegeven dat de Canadese regering zich nu zal focussen op het terugdringen van plasticgebruik en het bestrijden van de wereldwijde vervuiling:
“Het opnemen van plastic in schema 1 van de CEPA zal ons helpen om ons uitgebreide plan om plastic uit de economie en uit het milieu te halen te bewerkstelligen. Het zorgt ervoor dat we een verbod op wegwerpplastic kunnen invoeren, producenten verantwoordelijk kunnen stellen voor hun afval en betere standaarden voor recyclen kunnen eisen.”
Recyclen
De beslissing wordt, niet geheel verrassend, al maanden aangevochten door de plasticindustrie, die zelfs al heeft gedreigd met juridische actie. De Chemistry Industry Association of Canada heeft laten weten dat ze teleurgesteld zijn in de beslissing en liever zelf een manier hadden gevonden om plastic terug te dringen, zoals het efficiënter maken van recyclen.
.
.
Maar tot dusver is in Canada de belofte van recyclen niet waargemaakt, waardoor de regering nu kiest voor onmiddellijke actie. Volgens Max Liboiron, een expert op het gebied van plastic en professor aan de Memorial University, is het recyclen van plastic simpelweg bedacht door de plasticindustrie om gehoor te geven aan de groeiende zorgen over het effect van plastic op het milieu, oftewel als een manier om niet te hoeven stoppen met het produceren van plastic.
.
.
Dat recyclen in Canada niet gewerkt heeft is te zien aan de cijfers: sinds recyclen begon in de jaren ‘70 wordt hooguit 9 procent van het plastic afval gerecycled. Volgens Karen Wirsig van Environmental Defence moet de overheid dan ook naar alternatieven voor recyclen gaan kijken, zoals hergebruik van plastic verpakking, in plaats van eenmalig:
“We hebben nu lang genoeg gewacht op het moment dat recyclen effectief wordt. Recyclen alleen gaat het probleem niet oplossen. Wij zouden graag ook andere initiatieven zien, zoals hervulbare drinkflesjes of herbruikbare verpakkingen. Dit soort dingen gaan echt verschil maken in de circulaire economie waar we naar streven.”
Bronnen:
- Mother Jones
- Lees ook:
.
©AnimalsToday.nl Savanna Breitenfellner
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?