Canada maakt stappen om de handel in olifantenivoor en neushoornhoorns te beëindigen. Er is een voorstel gedaan met strenge regels om ivoorhandel aan banden te leggen, zo is gepubliceerd in Canada Gazette.
Op dit moment kunnen inwoners van Canada in het bezit zijn van en handelen in ivoor; het enige wat ze daarvoor nodig hebben is een vergunning. Een verandering in de regels moet ervoor zorgen dat mensen minder snel aan zo’n vergunning komen.
Wat betekent dit voor de dieren?
Het doel van dit wetsvoorstel is om de afname van olifanten- en neushoornpopulaties te verminderen. Dit betekent niet dat er een einde komt aan de handel, maar bestaande regels worden aangescherpt, waardoor de handel in ‘rauw’ (onbewerkt) ivoor niet meer mogelijk zijn voor iedereen. Alleen musea, onderzoeken, dierentuinen en handhavingsdiensten kunnen hiervoor nog een vergunning aanvragen. Ook zorgen deze regels ervoor dat sommige handelaars – die voorheen geen vergunning nodig hadden – ditmaal wel een moeten hebben. Het gaat in dit geval over mensen die ivoor in een ander voorwerp hebben verwerkt. Denk aan een piano (toetsen van ivoor), kleding. Als Canadezen dit al in hun bezit hadden voordat dit wetsvoorstel in zou gaan, moeten ze daar bewijs voor hebben.
Canada maakt een verschil
Kelly Butler, campagneleider wilde dieren voor Humane Society International, vertelt dat de nood hoog is:
“Olifanten en neushoorns kunnen binnen ons leven uitsterven als er niet snel actie wordt ondernomen om ze te redden. We prijzen de Canadese regering voor het tonen van wereldwijd leiderschap in het beschermen van deze iconische diersoorten voor toekomstige generaties.”
Het aantal Aziatische olifanten is sinds 1945 met meer dan de helft afgenomen. Van de Afrikaanse savanneolifanten waren er in 1979 nog zo’n 1,3 miljoen, nu zijn er naar schatting slechts 350.000 over. Tussen 2007 en 2016 daalde de populatie met ongeveer 18 procent. Het aantal neushoorns daalde tussen 2017 en 2021 met 3,7 procent. Er leven grof geschat nog zo’n 20.000 neushoorns in het wild.
Butler moet erg blij zijn met dit voorstel, aangezien HSI al jaren vecht tegen deze ivoor en hoorn-ban. In een mandaatbrief van de organisatie 2021 heeft de Canadese regering al toegezegd om:
“…de illegale handel in wilde dieren aan banden te leggen en een einde te maken aan de handel in slagtanden van olifanten en neushoorns.”
Hoe zit dit in Nederland?
In Nederland heeft men een EU-certificaat nodig om ivoor ‘over te dragen’. Daarmee wordt niet alleen de handel bedoeld; zelfs als iemand ivoor geschonken krijgt, moet diegene er ook een certificaat hebben. Daarnaast zijn er – in combinatie met dit certificaat – maar twee scenario’s waarin ivoor overgedragen mag worden. Dit heeft te maken met de vorm van het ivoor. Het eerste geval is als ivoor verwerkt zit in een muziekinstrument, en het tweede geval is als het antiek ivoor betreft (ouder dan 3 maart 1947). Voor de rest zijn alle overdrachten illegaal.
De handel in de onbewerkt ivoor is al langer verboden in Nederland. Mensen konden wel een certificaat hiervoor hebben van vóór het verbod, maar alle eerder afgegeven EU-certificaten zijn vervallen sinds 19 januari 2023. Sindsdien is de overdracht van onbewerkt ivoor in theorie niet meer mogelijk.
Bron:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk