Verschillende dierenorganisaties hebben gezamenlijk de campagne Koop geen Kortsnuit nieuw leven ingeblazen. Met deze campagne wordt aandacht gevraagd voor het lot van kortsnuitige honden en katten, die ernstig te lijden hebben onder hun extreme uiterlijk.
Honden en katten met een korte snuit zijn populair vanwege hun ‘koddige’ uiterlijk en ‘schattige’ gesnurk. Dit snurken is niet schattig, maar zielig. Het geluid komt doordat de luchtwegen grotendeels geblokkeerd zijn door overtollige slijmvliezen. De dieren hebben het daardoor erg benauwd. De korte snuit en gedrongen bouw veroorzaken nog tal van andere gezondheidsproblemen. De dieren lijden hun hele leven.
Een kortsnuit lijdt voortdurend
Zo hebben kortsnuitige honden last van benauwdheid, hoofdpijn, slecht slapen, oververhitting, oogaandoeningen en rug- en nekhernia’s. Daarnaast kunnen ze zich door hun afwijkende bouw veelal alleen nog voortplanten via kunstmatige inseminatie. Pups worden vaak via een keizersnede geboren omdat het bekken van de moeder te nauw is en de kop van de pup te breed.
Kortsnuitige katten hebben voornamelijk problemen met de ogen, die gaan tranen, scheel kijken of voortdurend pijn doen.
Hoge dierenartskosten
Aan de vele gezondheidsproblemen zit een pittig prijskaartje. Zo kost een kortsnuitige hond in aanschaf al snel 1.500 tot 2.500 euro. Een nieuwe eigenaar realiseert zich meestal niet dat daar nog hoge ziektekosten bovenop komen. Zoals voor consulten bij de dierenarts, operaties aan de luchtwegen en behandelingen van hernia’s, oog- en huidproblemen. De kosten kunnen zomaar oplopen tot het vierdubbele van de aankoopprijs. Voor kortsnuitige katten geldt hetzelfde.
In Nederland is het verboden om honden of katten met een korte snuit te fokken. Maar het is nog niet verboden om ze te kopen en te verkopen. Hierdoor kiezen veel fokkers ervoor om deze honden in Nederland illegaal te blijven fokken. Ook komen veel kortsnuitige uit het buitenland. De handel in deze zieke dieren kan in stand blijven door de vraag naar deze honden en katten. Daarom is het belangrijk we deze dieren niet meer kopen. Als deze honden en katten niet worden aangeschaft, stopt uiteindelijk ook de fokkerij en de handel in deze dieren.
Wat kan ik doen?
Er zijn vier manieren waarop u kortsnuitige honden en katten kunt helpen:
- Koop geen kortsnuit
- Kies voor een gezonde hond of kat met een normale snuit
- Deel deze informatie met bekenden
- U heeft al een kortsnuit: ga ermee naar de dierenarts voor advies
Wat als u al een kortsnuit heeft?
Vraag uw dierenarts om advies. Er zijn een aantal behandelingen die het leed van uw hond of kat kunnen verminderen. Via operaties kunnen de neusgaten wijder worden gemaakt, kan het gehemelte worden ingekort en kunnen overtollige slijmvliesplooien worden verwijderd. Hierdoor krijgt uw dier meer lucht. Ook kan de huidplooi op de neus worden verwijderd, zodat hier geen pijnlijke ontstekingen en oogbeschadigingen meer door ontstaan. Soms is het nodig de oogleden te corrigeren om oogontstekingen te voorkomen.
Tip: Veel klachten worden verergerd door overgewicht. Zorg ervoor dat uw hond of kat een gezond gewicht heeft.
Initiatiefnemers
De ‘Koop geen kortsnuit-campagne’ is een initiatief van de dierenartsen van Caring Vets en het cluster Gezelschapsdieren van de beroepsvereniging voor dierenartsen, Europese dierenartsen (FECAVA) en de dierenwelzijnsorganisaties DierenLot, Sophia-Vereeniging, Koninklijke Hondenbescherming en Dier&Recht.
Bron:
©AnimalsToday.nl LL
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Geef een reactie Reactie annuleren
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Vraagje: hebben jullie geen posters die we op het raam van onze huizen kunnen hangen van deze actie?
Beste Rian,
Kijk alsjeblieft op de website van Dier&Recht, dit is namelijk hun campagne. De website is: https://www.dierenrecht.nl/
Met vriendelijke groet,
Redactie AnimalsToday.nl