Met een totale populatie van nog maar 20 dieren, staan de Cambodjaanse luipaarden aan het randje van de afgrond. Het lijkt erop dat dit dier hetzelfde noodlottige einde te wachten staat als zijn grote broer de Cambodiaanse tijger. Deze werd twee maanden geleden nog uitgestorven verklaard. Een maand later werd duidelijk dat luipaarden wereldwijd 75 procent van hun leefgebied kwijt zijn geraakt.
Net zoals bij de tijger is de achteruitgang in de populatie een direct gevolg van stroperij. Luipaarden leven nu nog in beschermde gebieden in de provincie Mondulkiri. Jan Kamler, stichting Panthera Azië:
“Luipaarden overleefden het langst in Mondulkiri omdat het één van de minst bevolkte provincies in Cambodja is”
Maar dat kan snel veranderen. Luipaarden vallen ten prooi aan illegaal gezette strikken. Deze strikken zijn vooral bedoeld voor wilde varkens en kleine herten, maar andere dieren worden hier ook het slachtoffer van. Hoewel de jacht op deze dieren toegestaan is, is het zetten van strikken verboden. De jacht op dieren voor de verkoop van het vlees is eveneens verboden. Volgens Kamler is de commerciële handel in vlees de reden van de toename in de illegale strikken en stroperij. Vooral buurland Vietnam is een belangrijke afnemer van het vlees uit Mondulkiri. Kalmer:
“Vietnam heeft zelf geen wilde dieren meer over, dus Vietnamezen kopen bijna alles wat uit Cambodja komt.”
Volgens Kamler zijn luipaarden zo zeldzaam dat stropers in eerste instantie niet op zoek gaan naar luipaarden, maar hun tactiek en doel aanpassen wanneer ze sporen van luipaarden tegenkomen. Er is namelijk veel geld te verdienen aan lichaamsdelen van luipaarden. Vietnamezen betalen zeer hoge prijzen voor luipaarddelen voor het gebruik in traditionele Aziatische medicijnen.
Met nog maar zo’n 20 luipaarden, is de kans op inteelt zeer hoog. Eenzelfde probleem werd al gezien bij Floridapanters en amoerpanters in Rusland. DNA-analyses bij beide soorten toonden een lage genetische diversiteit aan. Ook werden er meer dieren met genetische afwijkingen, zoals een korte staart, gezien.
De tijd dringt voor de panters in Cambodja. Om het tij te keren moet er direct opgetreden worden tegen de stroperij. Kalmer waarschuwt:
“Ik denk dat het uitsterven van tijgers in Cambodja de politieke motivatie om de luipaard te redden, oproept. Helaas weet ik niet en kan ik niet voorspellen tot welke actie dat leidt. Iedereen in de regering met wie ik sprak, lijkt bezorgd en ze beloven om meer te doen. Maar het valt nog te bezien of dat resulteert in echte actie zoals het aannemen van meer parkwachters.”
Bron ©PiepVandaag.nl Lenny Haanen