Een enorme mijlpaal voor puppy’s over de hele wereld: Californië is de eerste staat die de verkoop van puppy’s afkomstig van de zogeheten puppy mills gaat verbieden.
In januari 2019 is het zover, het is dan officieel verboden voor dierenwinkels om puppy’s, kittens en konijnen van massale commerciële fokkers te verkopen. Afgelopen vrijdag ondertekende gouverneur Jerry Brown de motie die in september door het parlement met een overweldigende meerderheid werd aangenomen.
Volgens Deborah Howard van Companion Animal Protection Society (CAPS), breekt deze nieuwe wet de langdurige wrede cyclus omtrent de massale fokkers:
“Als consumenten puppy’s en kittens kopen in dierenwinkels blijven de vreselijke omstandigheden in de broodfok bestaan. De industrie creëert een overbevolking van dieren, mishandeling en consumentenbedrog, dat onnodige euthanasie in overvolle asielen veroorzaakt.”
CAPS is in de afgelopen tien jaar bezig geweest met undercover onderzoeken in Californië met als doel te onthullen waar de puppy’s, kittens en konijntjes uit de dierenwinkels echt vandaan komen. Ook organiseren ze protestacties die dierenwinkels aanmoedigen dieren uit adoptiecentra te halen in plaats van bij fokkers.
Er zijn al 36 steden in Californie, inclusief San Francisco, Sacramento en Los Angeles, die het kopen van dieren van de broodfok verboden hebben.
Meer dan 230 steden en provincies in de staat Californië hebben de broodfok al verboden en CAPS is hoopvol over dit begin van het einde voor deze droevige industrie. De wet zal geen effect hebben op de particuliere fokkers die niet deelnemen aan de massale commerciële verkoop.
Bronnen: Dodo, One Green Planet ©AnimalsToday Sophie Janssen