De Amerikaanse staat Californië verbiedt de verkoop van cosmetica die op dieren is getest. Hiermee wordt Californië de eerste staat in de Verenigde Staten met een dergelijk verbod. Dankzij de nieuwe wetgeving zal het verkopen van cosmetica die op dieren is getest beboet kunnen worden met sancties van vijfduizend dollar. Het Congres heeft dit besloten vanwege de wreedheid van het testen van cosmetica op dieren.

De wet zal van kracht worden vanaf 1 januari 2020. Het importeren, verkopen of aanbieden van cosmetica dat op dieren is getest na die datum zal dan verboden zijn. Dat betekent dat er nog wel cosmetica verkocht, geïmporteerd en aangeboden mag worden die vóór 1 januari 2020 op dieren is getest. Bij overtredingen volgen sancties tot vijfduizend dollar, daarbovenop zal er per dag duizend dollar bijkomen voor iedere extra dag dat de overtreding plaatsvindt.  Er geldt wel een uitzondering op deze wetgeving: dierproeven zijn toegestaan wanneer dit verzocht wordt door de federale of staatsregering, in gevallen waarbij er geen alternatief bestaat. De wet is aangenomen op voorstel van democraat Cathleen Galgani.

Europa
Met deze wet krijg Californië een wetgeving die lijkt op die van Europese landen. Vorig jaar stemde het Congres van de Verenigde Staten over een grondwettelijke wijziging om een dergelijk verbod op federaal niveau toe te passen, maar helaas werd de wet niet aangenomen. Vicki Katrinak, hoofd Animal Research Issues van Humane Society in de Verenigde Staten:

“We hopen dat deze wet, de eerste van deze soort in de Verenigde Staten, de federale regering zal motiveren om tot actie te komen en zo snel mogelijk tot een federaal verbod te komen.”

Hoewel in veel landen een groeiend aantal bedrijven deze gruwelijke praktijken niet meer toepast, is er nog steeds een groot aantal die dierproeven inzetten. De dieren worden levend en volledig bij bewustzijn onderworpen aan pijnlijke experimenten, waaronder het inbrengen van de vloeistof in de ogen, besproeien van het gezicht of zelfs gedwongen slikken van chemische middelen om te observeren hoe schadelijk de stoffen zijn.

Bron ©AnimalsToday.nl Estefanía Pampín Zuidmeer