Californië is officieel de tweede staat die het kweken van octopussen verbiedt. Er wordt een streep gezet door de kweek en handel in deze dieren. Hiermee neemt de staat een voorsprong, maar de strijd is nog niet gestreden.
Het kweken van octopussen brengt veel leed met zich mee. Zeer intelligente en gevoelige wezens worden opgesloten en moeten in gevangenschap leven in stressvolle, onnatuurlijke omstandigheden. Het verbod is daarom hard nodig, maar het is nog een druppel op een gloeiende plaat.
Californië tweede staat
Om octopussen in de VS volledig te beschermen, moet er ook een verbod komen in de andere 48 staten. Californië is de tweede staat die met een verbod komt. Het doel is bereikt als er helemaal geen commercialisering van deze bijzondere dieren mogelijk is. Maar toch is dit een belangrijke stap richting een diervriendelijker Amerika.
De nieuwe wetgeving verbiedt het kweken van octopussen op het land en in het water, terwijl het ook een punt zet achter de import van gekweekte octopussen. Het weerspiegelt een steeds groter wordend bewustzijn voor dierenwelzijn in de VS. En dat is goed, want elk dier verdient bescherming tegen deze onmenselijke praktijken.
Geen plek voor een octopus
Octopussen hebben aanzienlijke cognitieve vaardigheden en kunnen nieuwe vaardigheden leren, zoals het navigeren door complexe doolhoven, het gebruik van gereedschap en het ontsnappen uit kooien. Hiermee zijn ze een van de meest intelligente dieren in de zee.
Vanwege hun complexe mentale vaardigheden hebben octopussen een hoge verrijkingsbehoefte. En zoals je je al kan inbeelden, kan hier simpelweg niet aan voldaan worden in kweekomgevingen. Het opsluiten van deze slimme dieren in deze omstandigheden is onmenselijk, en verhoogt de kans op stress en agressiviteit.
Daarnaast kent de octopuskweek een hoge sterfte, en de manier waarop deze dieren aan hun eind komen is niet fraai. Slachtmethoden voor deze dieren zijn van oudsher zeer inhumaan. Denk aan neerknuppelen, in stukken snijden, verstikking en afkoeling.
Spanje is van plan om de grootste octopuskwekerij ter wereld te openen en dierenwelzijnsorganisaties en wetenschappers maken zich zorgen om het welzijn van deze dieren. Naar aanleiding van deze zorgen is er een publiek debat ontstaan om de octopuskweek niet toe te staan in Spanje, maar ook in andere landen zoals de Verenigde Staten.
Rapport: Plannen voor grootste octopuskwekerij zijn roekeloos
Een goede stap
“Deze wezens fascineren ons al zo lang als we verhalen vertellen,” zegt parlementslid Steve Bennett. Hij is een van de indieners van deze wet.
“Octopussen zijn voornamelijk solitaire wezens die niet geschikt zijn voor grootschalige kweek. [De nieuwe wetgeving] zal onnodige, systemische schade aan deze boeiende dieren voorkomen.”
“Californiërs hebben laten zien dat ze zich zorgen maken over het welzijn van dieren en dit wetsvoorstel is een kans om die betrokkenheid voort te zetten”, zo reageert Jennifer Hauge van het Animal Legal Defense Fund.
“We prijzen de inspanningen van parlementslid Bennett om het kweken van octopussen in Californië een halt toe te roepen. Dit is een belangrijk moment (…) in de poging om octopussen te beschermen tegen de schaal van het lijden dat andere dieren al ondergaan op fabrieksboerderijen.”
Bron:
- World Animal News
- Lees ook:
©AnimalsToday.nl Kasper Wienk