Dieren horen niet te leven in een kooi, vindt Chris Winn. De jongen rijdt in zijn vrije tijd heel Californië door, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen voor een wetsvoorstel. De nieuwe wet moet alle dierlijke producten van dieren die in een kooi hebben geleefd, verbieden. Als de wet wordt aangenomen, zullen boerderijdieren een beter leven krijgen.

boerderijdieren
Californische initiatiefnemers willen een betere wetgeving voor boerderijdieren | Foto: Pixabay

En een beter leven voor boerderijdieren, dat is het doel van de mensen die het wetsvoorstel hebben gedaan. Dankzij het zogeheten ballot-systeem, kunnen burgers in de VS een wetsvoorstel doen. Het voorstel kan worden aangenomen, mits er genoeg handtekeningen voor worden opgehaald. Voor de kooivrijevleeswet moeten 365.000 handtekeningen worden opgehaald. Op elke hoek van Californische straten staan fanatieke vrijwilligers met een handtekeningblok, om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Tot zo ver hebben 200.000 dierenliefhebbers al getekend. Met een deadline van 1 mei, moeten er dus nog minstens 165.000 handtekeningen worden opgehaald. Carol Misseldine, coördinator van de campagne in Noord-Californië, is optimistisch.

“De reactie van mensen die we op straat aanspreken is zo positief. Mensen tekenen snel, omdat ze het zien als iets vanzelfsprekends, dat dieren een beter leven verdienen.”

In een kooi
Kalveren die direct na hun geboorte worden weggehaald bij de moeder, en in een kooi worden gezet om daar hun hele leven vetgemest te worden tot de slacht: de kistkalveren. De koeien hebben een onnatuurlijk en stressvol leven. Geen liefde, geen beweging, en het eerste zonnestraaltje of een soortgenoot, zien ze pas als ze uit de kist in de vrachtwagen worden vervoerd om vervolgens naar het slachthuis te gaan. Varkens, die in zo’n kleine kooi vastzitten dat ze hun kont niet kunnen keren, en kippen die als legbatterijen dienen, en hun hele leven in een kooi doorbrengen. Dieren worden ingezet als machines, om zo goedkoop en efficiënt mogelijk producten te maken. Tragisch, maar toch het lot van ontzettend veel dieren. Eerder schreef AnimalsToday over de misstanden die in een van deze dier-fabrieken voorkomen, zoals  deze Schokkende undercoverbeelden zuivelindustrie Amerika.

Met de nieuwe wet, zijn de bovengenoemde praktijken verleden tijd. Californië exporteert ook veel vlees naar Europa. Volgens Josh Balk, van de Humane Society of the United States, gaat de nieuwe wet een enorm positieve invloed hebben op dierenwelzijn wereldwijd:

“Met de wet zullen we geschiedenis schrijven. Dit is de grootste kans op een beter leven die boerderijdieren ooit hebben gehad.”

Hogere kosten
Uiteraard is er ook veel kritiek op het wetsvoorstel. De boeren, zijn bang dat er een hoge prijskaart hangt aan de veranderingen. Hoe dieren nu worden gehouden, werkt namelijk snel en goedkoop. Meer ruimte per dier, betekent minder inkomsten, en hele systemen zullen moeten worden omgegooid. Pluimveehouder Frank Hilliker wil de overschakeling naar kooivrijekippen wel maken, maar is ook bang dat het hem veel gaat kosten.

“Hoe het er nu uitziet, zal ik $800,000 moeten betalen als het wetsvoorstel wordt aangenomen.”

Ook Ken Klippen, woordvoerder van de nationale vereniging van de boeren, zegt dat de prijzen zullen oplopen voor boeren.
“Boeren die al in een kooisysteem hebben geïnvesteerd, gingen ervan uit dat dit systeem minstens twintig jaar meegaat. Als de kooien verboden worden, valt de investering in duigen waardoor de kosten wel kunnen oplopen tot $45 per kip. Sommige boeren zullen dan zelfs failliet gaan.”

‘Luxer’ leven
Ook andere pluimveehouders en koe- en varkenshouders zijn bezorgd. Ook zeggen zij, dat het wetsvoorstel negatief zal uitpakken voor consumenten. Vlees en eieren zullen namelijk duurder worden, als de dieren een ‘luxer’ leven leiden dan nu.

Hilliker ziet het voorstel als een goed idee, maar vindt dat er te weinig tijd is om het doel te bereiken. Volgens hem weet hij meer van het boerderijleven dan de mensen die het wetsvoorstel hebben gedaan.

“Mijn kippen hebben een goed leven in kooien. De vloer is schoner, omdat het poep door de tralies valt en niet onder hun poten blijft zitten. Ook is het minder stressvol voor de kippen, omdat kippen elkaar zullen pikken als zij in groepen leven.”

Binnenkort zal duidelijk worden of het wetsvoorstel wordt geaccepteerd. Misseldine zegt dat de bio-industrie hoe dan ook ooit zal stoppen.

“De bio-industrie bestaat nog maar zo kort, pas sinds 1950. We kunnen niet ontkennen dat het onmenselijk is wat er gebeurd. Er is steeds meer kritiek op de leefomstandigheden van dieren in de bio-industrie.”

Bron: The Guardian ©Animals Today Varja Dijksterhuis