Hondenasiel Breasta in Craiova, Roemenië, een ‘public shelter’, staat bekend om vreselijke misstanden en schandalen, waar zelfs de Huffington Post over schreef. Dieren worden er ernstig verwaarloosd en mishandeld. Vele honden hebben ernstige verwondingen en raken ondervoed. In Karen’s blog van 2 november jl. schrijft ze over een hond die, zwaar ondervoed en graatmager, op het nippertje is gered uit deze hondenhel.

Craiova
Foto ©Occupy for Animals

Afgelopen week kwam deze ‘public shelter’ wederom in opspraak. Op 4 februari jl. maakte een vrijwilliger in het Breasta asiel in Craiova foto’s van een lege kennel met een grote plas bloed op de grond en publiceerde deze zonder commentaar op Facebook, waar de commentaren losbarstten. Binnen no time werden de foto’s wereldwijd verspreid via social media.

Hoewel er geen slachtoffers te zien zijn op de foto’s, en alle honden in de andere kennels er ‘ok’ uitzagen en hoewel medewerkers van de kennel geen bezwaar maakten dat de vrijwilliger foto’s van ze maakten, terwijl ze het bloed op de vloer opruimden, was de publieke opinie: afgaande op de “enorme hoeveelheid bloed op de vloer” moest er wel iets afschuwelijks gebeurd zijn in dit asiel, zoals het vermoorden van honden op een afgrijselijke manier. Dat kán niet anders…

Honderden honden gedood in opdracht van de burgemeester
Dierenrechtenorganisatie Occupy for Animals sprak met een aantal vrijwilligers van Breasta shelter. Eén van de vrijwilligers verklaarde dat de manager van het asiel, Jean Buzatu, gezegd zou hebben dat recentelijk honderden honden in opdracht van de burgemeester zijn geëuthanaseerd. Hiervan is ook melding is gemaakt in de lokale media. De gemeente Craiova heeft bevestigd dat er een paar honderd dieren zijn gedood wegens overcapaciteit, maar er is geen bewijs dat dit in verband staat met het bloed op de vloer van de kennel.

Hondengevechten
De lokale dierenbescherming in Craiova verklaarde dat het bloed, dat te zien was op de foto’s van de vrijwilliger, afkomstig is van gevechten tussen de honden, omdat er niet goed toezicht wordt gehouden op de dieren. Het stadhuis van Craiova verklaarde echter dat het bloed afkomstig is van een hond, wiens poot vast kwam te zitten in het hek van de kooi en dat het dier medische verzorging heeft gekregen en niet langer in gevaar is.

Later verklaarde de vrijwilliger, die de foto’s op Facebook plaatste:

“Dit zijn de foto’s die ik op dinsdag 4 februari maakte in twee aangrenzende kennels op terrein 2: kennels 13 en 14. Het bloed was op dat moment nog vers (het was rond 12 uur ’s middags, net vóór voedertijd), dus het incident moet er niet lang voor hebben plaatsgevonden.

Ik geloof niet dat de foto’s het bewijs zijn van een gewelddadige moord. Gebaseerd op wat we zo ver hebben ontdekt, hebben de massadodingen plaatsgevonden op zondag 26 januari en zondag 2 februari, in de avond. Op dinsdag zouden dan alle sporen zijn vervaagd. Ik dacht dat twee honden een gevecht moesten hebben gehad, want de bruine hond achterin had bloed op zijn staart en achterpoten… Maar ik realiseer me dat ik het fout had en dat de officiële verklaring juist kan zijn, dat de bruine hond zeer waarschijnlijk met zijn poot vast kwam te zitten in het hek en het heeft gebroken. Ik ben me ervan bewust dat het als een smoes klinkt om iets te verbergen, maar dat is echt niet mijn bedoeling.

Maar het is belangrijk om onderscheid te maken tussen de echte modus operandi van de medewerkers van het asiel (‘s avonds, geen sporen achterlatend, niemand praat erover) en dit bloederige incident (wat het ook was) in daglicht. Denk niet dat ze zo dom zijn.”

Dierenrechtenorganisatie Save the Dogs heeft vandaag een officiële brief gestuurd naar de Nationale Veterenaire Authoriteit in Roemenië, waarin zij dringend verzoeken stappen te ondernemen tegen de misstanden in dit asiel. Woordvoerser Sara Turetta:

“Hoewel het bloed in de kennels misschien niet afkomstig is van het doden van de honden, staat Breasta shelter bekend als een van de ergsten in Roemenië, wegens het bruut behandelen van de honden.

Foto’s en video’s van dit asiel worden regelmatig verspreid en veel wetsovertredingen worden waargenomen: overpopulatie, zieke honden die niet worden geïsoleerd, voedsel, uitwerpselen en urine liggen door elkaar, zijn de kenmerken van dit asiel.

We verzoeken de autoriteiten met klem om stappen te ondernemen tegen dit bedrijf en om een humane behandeling van de honden te garanderen, zelfs als ze moeten sterven”.

Petitie
Dierenrechtenorganisaties zijn een petitie gestart, waarin ze de politie en het stadhuis van Craiova oproepen een einde te maken aan de illegale moorden op en mishandelingen van honden.

Een burgemeester met een vendetta tegen honden
Het ziet er niet naar uit dat de burgemeester van Craiova, Olguţa Vasilescu, hier gehoor aan zal geven. Zij lijkt een vendetta te zijn begonnen tegen de honden: “Ik wil ze niet op straat zien,” verklaarde ze eerder aan de media. Volgens de burgemeester zijn alle negatieve geruchten over Breasta shelter ongegrond. Over eerdere schokkende foto’s afkomstig van het asiel, die op social media rondgingen verklaarde ze:

“Niet in ons huis. Craiova is een asiel dat opereert onder de regels van de EU. Ik weet niet waar de getoonde foto’s zijn genomen. Ik las op Facebook dat het asiel honden mishandelt en doodt met knuppels. Dit zijn ordinaire leugens.”

Volgens de Burgemeester zijn honden een groot probleem in Craiova:

“Jaarlijks worden 2,000 mensen gebeten door honden. Er lopen 10.000 zwerfhonden rond op straat. Dat betekent dat 25% van deze honden agressief is en bijt. De behandeling van mensen die zijn gebeten kost jaarlijks 4 miljard euro”.

De cijfers van de zogenaamd agressieve honden en het aantal mensen dat zou worden gebeten gelooft inmiddels geen weldenkend mens meer.

Volgens Vasilescu roept zij mensen juist op honden te adopteren. Maar haar acties lijken iets anders te zeggen: zij laat ze liever uit de weg ruimen en negeert smeekbedes van dierenrechtenorganisaties om een einde te maken aan de gruwelijke misstanden in dit helse asiel.

Bronnen: Romanian Dog Rescue, Change.org, Huffington Post, Occupy for Animals ©PiepVandaag.nl Monique  van Dijk Armor