Binnen afzonderlijke walvispopulaties ontstaan gedragingen die door sociale interactie worden aangeleerd en doorgegeven. Gedeeld gedrag wat wordt doorgegeven via een sociaal leerproces wordt als cultuur aangemerkt.
Het National Marine Sanctuary doet onderzoek naar het eetgedrag van bultrugwalvissen. Om vissen te vangen gebruiken ze een ingenieuze techniek, waarbij luchtbellen worden geblazen onder een school vissen, zodat er een soort bubbelnet ontstaat, waar de bultrug dan alleen maar met open mond doorheen hoeft te zwemmen.
Ergens rond 1980 werd bij deze techniek een gedragswijziging waargenomen. Een bultrugwalvis sloeg alvorens naar vis te duiken, een paar keer met zijn staartvin op het water, waardoor de vis dichter bij elkaar gaat zwemmen. Geïntrigeerd door dit gedrag gingen wetenschappers op onderzoek uit en verdiepten zich 27 jaar in de verspreiding van de techniek van het staartvinklappen (lobtailing) onder soortgenoten. De onderzoekers gingen er vanuit dat sociaal overdraagbare handelingen zich sneller verspreiden tussen individuen die veel tijd met elkaar doorbrengen. En inderdaad, bultruggen met ‘walvisvrienden’ die aan lobtailing doen, nemen die techniek over.
Lobtailing is niet het enige walvisgebruik wat wordt doorgegeven onder soortgenoten, ook specifieke zang wordt gedeeld. De Universiteit van Queensland heeft waar nieuwe walvisliederen in de Stille Oceaan ontstonden en hoe deze zich hebben verspreid in kaart gebracht en ontdekte dat een lied zich over een periode van enkele jaren als een golf van west naar oost bewoog. Bepaalde melodieën bleken zelfs populair te worden bevonden onder de dieren en verspreiden zich sneller.
Hieronder een video van het onderzoek van de Universiteit van Queensland [ENG]
Male Humpbacks Change Their Tune from The University of Queensland on Vimeo.
Met het uitgebreide onderzoek naar lobtailing is aangetoond dat bultrugwalvissen een sociaal leerproces kennen, maar gezien het onderzoek van de Universiteit van Queensland en vele andere indicaties van culturele overdracht, is dit niet echt een verrassing te noemen.
Bron ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?