Bruinvissen lijken te profiteren van de rust in de Oosterschelde, door de afname van het scheepvaartverkeer tijdens de coronacrisis. Dit geldt mogelijk voor bruinvissen in de hele Noordzee, zo concludeert directeur Frank Zanderink van Stichting Rugvin. Het blijkt dat de bruinvissen vaker en langer als groep bijeen zijn om gezamenlijk te jagen.
Frank Zanderink van Stichting Rugvin concludeert na weken van observeren:
“Voor de coronacrisis kwamen we normaal gesproken één of twee bruinvissen tegen. Heel af en toe waren dat er vier of vijf, maar dan een beetje uit elkaar en nooit voor langere tijd. Maar nu zijn het er veel meer, wel tien tot vijftien op een plek, Ik doe ruim vijftien jaar onderzoek naar dit dier, maar dit fenomeen heb ik nog niet eerder gezien.”
Nadat de coronabeperkingen ingegaan waren en het scheepvaartverkeer op de Oosterschelde afnam observeerde Zanderink opeens groepen bruinvissen bij het havenhoofd van de Zierikzee. Naarmate de regels iets minder streng gehanteerd werden nam de scheepvaart weer toe en de groep bruinvissen werd kleiner. Of bruinvissen in de gehele Noordzee profiteren van de rust is lastig te zeggen, aldus Frank Zanderink. Maar de kans is aanwezig. Bruinvissen houden van rust.
.
https://www.facebook.com/OmroepZeeland/posts/2959284514158211
Bruinvissen zijn, net als dolfijnen en andere walvisachtigen, gevoelig voor lawaai. Geluiden van offshore industrie, het heien voor windparken, scheepsmotoren en sonar kunnen de communicatie van de dieren ernstig verstoren en zelfs leiden tot strandingen.
Bruinvissen in de Oosterschelde
Een jaar geleden werd onderstaand filmpje op YouTube gezet, opnamen gemaakt door trudyopreis (Trudy Groen), tijdens een cursus walvisobservatie van Stichting Rugvin aan boord van de ‘Nieuwe Maen’:
.
.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl BvR
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?