Vandaag heeft het team van Stichting SOS Dolfijn bruinvis Nena terug gebracht naar zee. Maar liefst elf maanden intensieve zorg was er nodig om de vrouwtjesbruinvis, die in maart 2016 op de Duitse kust aanspoelde, weer voldoende te laten aansterken. De reis terug naar zee en haar vrijlating zijn voorspoedig verlopen. Bruinvis Nena is per dolfijnenambulance vervoert tot aan Lauwersoog en van daaruit per boot van de Waddenunit van het ministerie van Economische Zaken verder de zee op gebracht. Eenmaal ver genoeg uit de kust is de bruinvis weer vrijgelaten.
Langdurige rehabilitatie
Doorgaans verblijven zieke gestrande bruinvissen zo’n 4 tot 6 maanden bij SOS Dolfijn in het opvangcentrum om volledig te kunnen herstellen. Bruinvis Nena had langer de tijd nodig vanwege hardnekkige longproblemen. Nena is op 6 maart 2016 vanuit Duitsland bij SOS Dolfijn gekomen. Ze was gevonden bij de kustplaats Butjadingen. De jonge walvis was vermagerd en haar huid was erg uitgedroogd doordat ze langere tijd op het strand had gelegen. Ook bleek uit onderzoek dat ze besmet was met een longworminfectie. Na behandeling van deze infectie en zweren in maag en slokdarm, bleven de longproblemen aanhouden en toonde een onderzoek in de CT-scan aan dat de bruinvis kampte met een zware dubbele longontsteking. Het duurde maanden eer deze problemen succesvol behandeld waren. Tijdens de behandeling kreeg Nena geregeld levende vissen aangeboden zodat haar jachtinstinct in tact zou blijven. Gedurende het verblijf bij SOS Dolfijn groeide Nena maar liefst 20 centimeter in lengte en 15 kilogram in gewicht.
Toekomst
Het is de laatste keer dat SOS Dolfijn een bruinvis terugbrengt naar zee vanuit Harderwijk. SOS Dolfijn heeft de samenwerking met het Dolfinarium beëindigd en is momenteel in gesprek met andere partijen. De stichting wil zo spoedig mogelijk opvangmogelijkheden realiseren op een nieuwe locatie. Tot die tijd blijft het rescueteam van SOS Dolfijn klaar staan voor walvissen in nood en gaan de overige activiteiten onveranderd door. Naast het bieden van noodhulp aan walvissen vindt SOS Dolfijn voorlichting minstens zo belangrijk. Afgelopen zomer lanceerde SOS Dolfijn een educatief programma genaamd Het Reizende Walvisziekenhuis waarmee de organisatie langs scholen en evenementen door het hele land reist. Kinderen en volwassenen leren in het mobiele veldhospitaal meer over walvissen in de Noordzee en de bescherming die deze dieren nodig hebben. Bruinvissen zijn de meest voorkomende walvissen in de Noordzee en staan centraal bij SOS Dolfijn. Door samenwerking met wetenschappers wordt ook steeds meer ontdekt over deze kleine walvissoort.
Persbericht SOS Dolfijn
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
2 Comments
Comments are closed.
Mooi dat er ook mensen zijn die zich hier over ontfermen. Elk gered dier is er één en het voelt zo goed. Dat Nena nog maar een lang en goed leven in vrijheid mag hebben.
Hier sluit ik me volledig bij aan.