Op het waddenstrandje bij Dijkmanshuizen op Texel werd dit weekend een bijzondere vondst gedaan. Enorme stukken spons in opvallende herfstkleuren, van lichtbeige tot oranjegeel, werden aangetroffen. Het bleken stukken broodspons te zijn die door de straffe oostenwind waarschijnlijk van de oesterriffen voor het strandje waren losgeslagen.
Broodsponzen zijn bijzonder eenvoudig gebouwde dieren die geen echte organen, spieren of zenuwen hebben. Ze leven onder water waar ze zich hechten aan een stevige ondergrond. Waarschijnlijk werden ze daarom veel aangetroffen in de haven en tussen de stenen die tegen de zeedijk aanliggen.
Sinds een aantal jaar hebben de sponzen er een geschikte vestigingsplaats bij gekregen in de Waddenzee: de oesterriffen. Dit zou de grotere hoeveelheid aangespoelde sponzen kunnen verklaren. Op het strand werden sponzen in verschillende kleuren gevonden: grauw grijs, fel geel en oranje, maar ook heldergroen. Door samen te werken met algen, krijgen deze sponzen hun groene kleur. Op plekken waar veel zonlicht doordringt maken algen, die zich tussen het weefsel van de spons vestigen, namelijk organische voedingsstoffen aan. De spons profiteert hiervan en geeft de alg als dank veiligheid en stabiliteit.
Ecomare-medewerkster Sytske Dijksen vond deze sponzen en ontdekte ook hun bijzondere eigenschap: de sponzen verspreiden een geur die aan carbidgas doet denken. Sytske had een aantal sponzen in haar bijkeuken bewaard en ontdekte dit toen haar man daar een gaslucht begon te ruiken. De sponzen zijn nu naar haar tuin verhuist.
Bron: Natuurbericht ©PiepVandaag.nl Gijsbert van Gils