Broodfokkers zijn verantwoordelijk voor vele zieke puppy’s en kittens. De gevolgen zijn veel dierenleed, verdriet en ook gezondheidsrisico’s. Daarom lanceert de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA een campagne tegen de broodfoksector. De organisatie wil mensen die van plan zijn een hond aan te schaffen informeren over de risico’s en laten weten hoe men een broodfokker herkent.
In totaal wonen ongeveer 1,5 miljoen honden en 2,2 miljoen katten in Belgische gezinnen. Hoewel een deel van die dieren geadopteerd is in een asiel of gekocht werd bij een goede fokker, kopen volgens GAIA nog heel veel mensen een diertje bij een broodfokker. Zij laten zich om de tuin leiden door de vele aantrekkelijke websites met schattige foto’s van kleine, lieve puppy’s en kittens die onmiddellijk beschikbaar zijn. De mensen achter die websites zijn grootschalige, gewetenloze broodfokkers en hun dieren worden aan de lopende band geweekt in puppy- en kittensfabrieken, in Oost-Europa.
Vaak zijn de jonge dieren ziek, zwak, niet gesocialiseerd en werden ze veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Sommigen overleven de lange rit, dicht op elkaar gepropt in kleine kratten, van Oost-Europa (vooral Tsjechië, Slowakijke en Hongarije) naar België, of Nederland, niet. De gezondheid van het dier interesseert broodfokkers niet. Ze liegen over de leeftijd en over de vaccinaties. Zo leiden veel verkochte puppy’s aan giardia (bloederige diarree), kennelhoest, ringworm en het parvovirus. Soms met de dood van de puppy en steevast met heel veel verdriet bij het baasje tot gevolg. De moederhonden worden – in eigen land of in Oost-Europa – behandeld als fokmachines. De dierenrechtenorganisatie geeft aan:
“De moeders werpen heel hun leven lang puppy’s in een donker en smerig hok. Deze malafide handel blijft bestaan ondanks honderden klachten van opgelichte kopers en talrijke juridische procedures van ons. Het is een wederkerend fenomeen: telkens een broodfokker wordt veroordeeld, gaat hij gewoon voort onder een andere naam. En de strijd begint weer van nul af aan.”
Zijn moederdieren overbodig geworden, dan kosten ze alleen maar geld. Ze worden gedumpt of gedood. Na drugs en wapens is de illegale handel in dieren, waaronder kittens en puppy’s, de meest lucratieve criminele activiteit in heel Europa.
GAIA legt uit wat het verschil is tussen een goede fokker en een broodfokker.
De ziektes waaraan pups uit de broodfoksector kunnen lijden zijn ook een gevaar voor de volksgezondheid. De vaccinaties tegen ziektes als rabiës (hondsdolheid) worden niet gegeven, of als de dieren te jong zijn, waardoor de enting niet werkt. Een besmette hond die iemand bijt kan grote gevolgen hebben.
Opgelicht door een broodfokker
Om dit dierenleed aan de kaak te stellen, lanceert GAIA op 3 december 2018 een nieuwe campagne tegen broodfok. In december worden namelijk meer pups en kittens aangeschaft, als cadeautje voor de feestdagen. Bekijk hier het verhaal van zeven dappere honden en hun baasjes. Bij drie getuigen stierf de puppy binnen enkele dagen na aankoop aan een ziekte:
Broodfok: het verhaal van zeven dappere honden/Usines à chiots : le récit de sept chiens courageux from GAIA TV on Vimeo.
GAIA benadrukt dat de asiels vol zitten met leuke honden en katten. Ben je op zoek naar een nieuw maatje? Neem eens een kijkje in de plaatselijke dierenopvang.
Bronnen: Persbericht GAIA, Nieuwsblad ©Animals Today
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?