Alkmaar heeft, samen met Haarlem en Leiden, ontheffing gekregen om de hoeveelheid broedende meeuwen in de stad tegen te gaan. De nestelende vogels zouden teveel overlast bezorgen en worden omschreven als agressief. Ook hun gekrijs en gepoep is reden om de populatie in de steden uit te dunnen.
Het is begrijpelijk dat een broedende meeuw haar nest en later de jongen wil beschermen. Ze doen dit door luid te krijsen en laag over een potentiële bedreiger te scheren om die af te schrikken. Dat is hetgeen gebeurt bij basisschool De Wegwijzer in Alkmaar. De meeuwen hebben de platte daken van het schoolgebouw uitgekozen om te broeden, en dat wordt ze niet in dank afgenomen. Diana Veenstra van de school verklaart tegen NH Nieuws:
“Om hun nest te beschermen scheren ze vlak over de hoofden van kinderen die daar erg van schrikken. Ook krijsen ze zo hard dat dat invloed heeft op de les.”
Mens-dier conflict
Meeuwen zijn echte opportunisten. Ze vestigen zich op plekken waar het meeste voedsel te vinden is, en waar kun je dan beter terecht dan bij mensen in de buurt? Zolang we nog altijd eten weggooien zullen meeuwen een makkelijk maaltje niet versmaden. Dit kan leiden tot mens-dier conflicten, waarvan je de meeuw natuurlijk niet kunt beschuldigen.
Al eerder schreef Animals Today over het tegengaan van overlast door meeuwen middels het plaatsen van neproofvogels op daken. Dit zou de dieren voldoende afschrikken, waardoor ze de betreffende plek ok niet snel zullen uitkiezen om te gaan broeden. Maar het dak van de basisschool ligt vol met kiezels en is een ideale broedplek, waar bijvoorbeeld geen katten kunnen komen.
Maïsolie
Om te voorkomen dat de broedsels van de meeuwen op het schooldak uitkomen is gekozen om de eieren in te smeren met maïsolie. Arjan Willemse van Stadswerk 072 tegen NH Nieuws:
“De eieren krijgen daardoor geen zuurstof en komen niet uit. Als er geen jonge meeuwen zijn, worden ze een stuk minder agressief.”
Volgens Willemse zijn er 77 meldingen in Alkmaar waar de broedende meeuwen in de aanwezigheid van mensen tot problemen leiden. Johan Stoelwinder van Faunabeheer PCF Holland onderzoekt de klachten. Hij verklaart te hopen dat de meeuwen leren om niet op het dak van de school te broeden omdat het ‘geen goede broedlocatie is’. Jonge meeuwen zouden namelijk terugkeren naar de plek waar ze uit het ei kropen, om daar zelf ook weer te gaan broeden.
Voorkomen
Maar hoe gaat het dan met andere meeuwen, die volgend jaar denken op het dak een prachtige plek te vinden voor hun nest? Moeten ze eerst eieren leggen om die vervolgens weer te prepareren zodat ze niet uitkomen? Zoals gezegd, de meeuw is een opportunist, dus wellicht is het een beter idee om vooraf te voorkomen dat ze gaan broeden. Misschien toch maar een paar neproofvogels plaatsen op het dak?
Bekijk hieronder de reportage van NH Nieuws over de botsing tussen mensen en de zeven meeuwenkoppels op het dak van basisschool De Wegwijzer:
Bron: NH Nieuws ©AnimalsToday.nl Bart van Riel
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
5 Comments
Comments are closed.
Het niet-voederen van meeuwen scheelt veel. Bijvoorbeeld door (al dan niet ondergrondse) afvalcontainers, het kinderen en ouders leren geen brood of ander voedsel op straat te gooien, niet voederen. Bij mij in de straat klagen mensen over meeuwen en duiven, terecht, het zijn er teveel. Maar zolang ze hele broden op straat gooien blijven er vogels op af komen.
Begin bij het begin, niet bij het eind.
De mens is er goed in om de schuld vooral bij de ander te leggen, in dit geval de meeuwen die daar een nest bouwen terwijl zij eerst door mensen gelokt zijn door hen voedsel te geven. Waarom toch altijd weer van die koppige eigenwijze fake “oplossingen” en niet gewoon doen wat echt goed is? Als mensen zich eens wat meer in dieren zouden verdiepen zouden zij ook meer gaan begrijpen en kunnen allerlei zinloze ellende en leed voorkomen worden. Maar de mens denkt vooral vanuit zijn eigen kortzichtige ideeën en alles wat hen daarbij niet uitkomt noemt men overlast. En dan vindt men dat ook niet ethisch verantwoorde methodes geoorloofd zijn om zijn zin te krijgen.
Je vergeet 1 ding Jeroen, de meeuw is een echte opportunist, waarom denk je dat ze op die daken broeden en niet zoals vroeger in de duinen?
Omdat het in de duinen niet meer loont om te broeden, alle legsels worden opgevreten door katten en vooral vossen………………
En ja, voorlopig is het nog overlast, tot er een keer een flinke uitbraak van Salmonella , E Coli of een andere rotziekte uitbreekt door de meeuwenstront. Dan is Leiden in last.
Onzin hj, er zijn meer dan genoeg meeuwenkolonies in de duingebieden, maar meeuwen zijn gewoon slim en weten dat waar mensen zijn veel te eten is. Het begon met vuilnisbelten die steeds verder landinwaarts bevolkt werden met meeuwen. De mens heeft het volledig aan zijn eigen gedrag te danken dat meeuwen onze naaste buren zijn geworden.
Nee geen onzin,
Een plek vol met eten
Eerder werden meeuwen altijd in verband gebracht met het strand en de duinen, waar ze zelf opzoek gingen naar voedsel. Sinds de vos als natuurlijke vijand dat gebied heeft ontdekt en er elders meer voedsel te vinden is zijn de meeuwen naar de stad verhuisd. Hier hoeven ze geen moeite meer te doen voor eten, aangezien het letterlijk voor het oppikken ligt. De mens is en blijft de oorzaak dat meeuwen in de stad blijven: een plek vol met eten op straat.
De eerste neproofvogels zullen binnenkort geplaatst worden, vlak voordat het broedseizoen begint. We zijn erg benieuwd of meeuwen namaak van echt kunnen onderscheiden.
Bronnen: AD, Vogelbescherming, Avonda, pcfholland ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden
Dit komt uit een artikel geplaats op nota bene de oude site van piep vandaag.