In 2001 gebeurde het dan eindelijk, het eerste broedende paartje kraanvogels van Nederland. Dankzij een spectaculaire toename bij onze oosterburen gingen zij ook broeden in Nederland.
De bakermat van de huidige kraanvogelpopulatie in Nederland is het Fochteloërveen, op de grens van Drenthe en Friesland. In dat jaar werd één jong grootgebracht. Natuurlijk was het groot nieuws. Alle vogelaars waren door het dolle. Na een aantal jaar doken ook af en toe kraanvogels op in andere gebieden van Nederland, hoewel zij helaas nog niet tot broeden kwamen. Vaak is dit een voorbode van een vestiging. Meestal nemen kraanvogels na een paar jaar pas deel aan het broedproces.
In 2015 waren dan toch enige primeurs voor de kraanvogels. Voor het eerst broedden ook kraanvogels in het Drents-Friese Wold (twee paren), ook in het Korenburgerveen in de Achterhoek en in de Engbertsdijksvenen in Twente broedden dit jaar kraanvogelparen (in elk een paar), helaas met wisselend succes. In de al bekende gebieden broedden negen paren (Fochteloërveen) en in het Dwingelderveld werden twee territoriale, maar nog niet broedende kraanvogels waargenomen.
Dat de soort ook in Nederland zou gaan broeden, is weliswaar bijzonder, maar niet zo heel onverwacht. In Duitsland vertienvoudigde de stand vanaf de jaren zeventig, tot zo’n 7.000 paar. Ook in Scandinavië neemt de soort toe. Uit onderzoek blijkt dat de kraanvogel zich enigszins kan aanpassen aan veranderingen binnen de landbouw.
Helaas zijn dit jaar geen jongen grootgebracht in het Fochteloërveen. De vogels zijn erg gevoelig voor verstoring. Na werkzaamheden afgelopen winter bleek de afzetting in het gebied niet in orde en konden mensen eenvoudig het gebied betreden. Ook ballonnen, helikopters en vliegtuigen gooiden roet in het eten. Nesten werden door de oudervogels verlaten, eieren kwamen niet uit of werden geroofd, en de paar jongen die geboren werden overleefden het niet. Een verloren broedseizoen voor het Fochteloërveen.
Bron: Natuurbericht.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
7 Comments
Comments are closed.
Trouwens, zo natuur vriendelijk is natuur monumenten niet.
Bij hun komt toch vaak eerst het boeren belang en dan de natuur, vandaar dat ze ook voor ganzenmoord zijn en daarom heb ik ook mijn lidmaatschap opgezegd.
Goed bezig Jan.
Er zouden nog veel meer mensen hun lidmaatschap bij NM op moeten zeggen.
En de subsidiestroom naar Staatsbosbeheer zou ook per direct moeten stoppen.
Kijk maar eens op de nieuwe wildernix.
https://www.youtube.com/watch?v=FWvFAGWwmeg
Recreanten in een natuurgebied maken nu eenmaal veel meer kapot dan je lief is.
Volgens boswachter Hans Rauwerdink van Natuurmonumenten is de kraanvogel-‘baby’ in natuurgebied Korenburgerveen bij Winterswijk trouwens opgegeten door zo’n lief en schattig vosje!!
En als een boswachter van Natuurmonumenten dat zegt, móét dat wel waar zijn.
Bron: de Gelderlander.
Waarom moet wat een boswachter zegt waar zijn.
Heb zelf een boswachter mee gemaakt die fazanten fokte om ze in het najaar los te laten voor hem en zijn jagers vriendjes om dan de tamme fazanten weer aan flarden te schieten.
Deze boswachter deed ook mee aan het vergiftigen van roofvogels, vossen en honden, die dan soms ook het slachtoffer werden.
Als de ouders niet gestoord worden kan een vos het jong ook niet weg halen, maar volgens U moeten alle vossen natuurlijk vermoord worden, want er mag er maar 1 soort moorden en dat is het jagers volkje.
In dit geval is toch echt de vos de dader Jan.
En dat verhaal van die uitgezette fazanten is al zo oud als de weg naar Rome. (verzinsel van de faunabescherming)
Verzin eens iets nieuws.
Helaas is dit geen verzinsel, want dat heb ik zelf gezien en ik niet alleen, het hele dorp wist er op den duur vanaf en deze boswachter is zelfs betrapt door de politie met een kofferbak vol fazanten.
En wat verzinsels betreft, daarvoor moet je bij de jagersclub zijn, die doen niets anders.
Nu snap ik ook waarom er de laatste jaren zoveel fazanten rond lopen.