De eerste Britse zalmkwekerij op land in het Noorden van Engeland kreeg groen licht zonder milieucontrole. Britse dierenrechtenactivisten bekritiseren dit besluit en vinden dat er eerst uitvoerig gekeken moet worden naar de gevolgen voor het milieu.
Afgelopen maand werd het besluit voor de eerste Britse zalmkwekerij op land goedgekeurd, zonder dat daarvoor een milieucontrole werd uitgevoerd. Volgens dierenactivisten was de onderbouwing van de North East Lincolnshire Council (NELC) om de vergunning te verlenen gebrekkig. Er had een milieueffectrapportage (MER) uitgevoerd moeten worden, beargumenteert Animal Equality. Daarom dringen dierenrechtenactivisten er bij de Britse staatssecretaris voor Nivellering, Huisvesting en Gemeenschappen, Michael Gove, op aan om de bouw van de kwekerij in Cleethorpes stop te zetten.
Milieueffectrapportage
De richtlijnen van de overheid stellen dat bij elke aanvraag gekeken moet worden naar de verdiensten, maar ook wordt een indicatieve drempel vermeld voor wanneer een MER passend is. Als een kwekerij is ontworpen om meer dan honderd ton vis per jaar te produceren, is een dergelijke rapportage verplicht. Met een geplande kwekerij van vierhonderd vierkante kilometer bereikt het nieuwe plan van Aquacultured Seafood Ltd die drempel. Het doel is om vijfduizend ton vis per jaar te produceren. Toch werd er geen milieucontrole uitgevoerd, omdat het volgens de autoriteiten ‘onwaarschijnlijk [werd] geacht dat het significante gevolgen voor het milieu zal hebben vanwege factoren zoals de aard, omvang of locatie ervan.’ Daarnaast is dit een kwekerij op land en niet op water. Maar volgens Animal Equality hebben de autoriteiten te veel vertrouwd op de garanties van de ontwikkelaar. Ze omschreven de beslissing voor het goedkeuren van de vergunning als ‘verbijsterend onverantwoordelijk’.
Britse zalmkwekerij zonder milieucontrole
Advocatenkantoor Advocates for Animals stuurde een formele brief aan Gove en NELC, waarin staat:
“Vanwege de omvang van het project, het unieke karakter ervan, de locatie en de risico’s voor de lokale fauna, kan de impact van storingen of onvoorziene omstandigheden enorm en complex zijn.”
Ze benadrukken dat het om deze reden belangrijk is om duidelijkheid te schetsen over de gevolgen met een grondige beoordeling. Zij noemen meerdere reële risico’s, bijvoorbeeld bij het oppompen van water uit de monding van de Humber. Vervolgens wil het bedrijf het gebruikte water weer terugpompen, wat kan leiden tot besmetting van de omgeving en dieren in het wild door zieke vissen uit de kwekerij. Het afgelopen jaar is een recordniveau bereikt aan zalmensterfte op kwekerijen door ziektes.
Uitvoerend directeur van Animal Equality, Abigail Penny, is woest en geeft staatssecretaris Gove eenentwintig dagen om te reageren.
“Gezien de vele onduidelijkheden en risico’s is het schandalig dat de commissie de aanvraag zo ver heeft laten komen, laat staan er groen licht voor heeft gegeven. Het getoonde gebrek aan zorgvuldigheid is verontrustend. De overheid moet ingrijpen en voorkomen dat dit verder gaat. Wij zullen er alles aan blijven doen om te voorkomen dat deze monsterlijke visfabriek wordt gebouwd.”
Bronnen:
Lees ook op Animals Today
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma