Een groep Britse onderzoekers heeft voor het eerst met inzet van AI-bestuurde camera’s en microfoons onderzoek gedaan naar in het wild levende zoogdieren en vogels in dit land. De resultaten zijn zo veelbelovend dat men hoopt met behulp van kunstmatige intelligentie de snel dalende biodiversiteit gerichter aan te kunnen pakken.
Onderzoekers van de Zoological Society of London (ZSL) werkten samen met Network Rail aan dit onderzoek. Ze kozen voor drie locaties om het AI-robotsysteem te testen: Barnes, Twickenham en Lewisham in Londen. Hiervoor maakten ze gebruik van het land naast het spoor. Deze drie stukken land zijn omheind om mensen van het spoor af te houden en worden sporadisch bezocht door Network Rail werknemers. Dit zorgde voor een ideaal gebied om het AI-robotsysteem uit te testen.
Onderzoek door robots
Het AI-robotsysteem heeft geluiden en beelden opgenomen van zoogdiersoorten en vogels in deze gebieden. De aangesloten computers identificeerden de verschillende soorten en konden hun verblijfplekken exact aantonen. De verschillende vogels werden herkend aan hun zang en geluid.
De vossen, herten, egels en vleermuizen werden herkend door AI analyse van beelden. Hier kwam geen mens aan te pas. Anthony Dancer, een natuurbehoud specialist van de Zoological Society of London (ZSL):
“Het cruciale en unieke punt is de grootschaligheid van dit onderzoek. We hebben tienduizenden databestanden en duizenden uren audio opgenomen in deze test locaties en hebben hieruit veel verschillende dieren kunnen identificeren. Met menselijke observanten alleen was ons dit nooit gelukt. De inzet van AI heeft dit mogelijk gemaakt.”
.
Het AI-robotsysteem identificeerde onder andere zes verschillende soorten vleermuizen, waaronder de veelvoorkomende gewone dwergvleermuis. Vleermuizen gebruiken vaak de spelonken onder spoorbruggen als kraamverblijf. Door middel van AI konden de onderzoekers de exacte locaties aanwijzen van de kraamkolonies. Neil Strong, strategisch manager voor biodiversiteit bij Network Rail:
“Kijk bijvoorbeeld ook naar de zwartkop, merel en koolmees. Deze drie soorten hebben een gezonde leefomgeving nodig – met volop bessen en nootjes – en deze drie werden allemaal geïdentificeerd door ons AI systeem op onze drie testlocaties. Dat is veelbelovend en geeft ons een benchmark voor toekomstige biodiversiteitsonderzoeken.”
.
Anthony Dancer ziet toekomst voor meer onderzoek waarbij AI een rol speelt:
“Nu we hebben laten zien wat deze technologie kan doen in deze testgebieden, kunnen we uitbreiden naar andere locaties.”
Network Rail bezit meer dan 52.000 hectare land en veel van deze gebieden spelen al een belangrijke rol in het beschermen van de biodiversiteit in Groot-Brittannië. ZSL en Network Rail zijn van plan hun onderzoek met het AI-Robotsysteem uit te breiden naar andere gebieden, waaronder Chobham in Surrey en New Forrest.
Inzet AI cruciaal ter bescherming biodiversiteit
Alhoewel de onderzoekers positief waren verrast door de aanwezigheid van de vele verschillende diersoorten in Londen, was dat niet de insteek van dit project. Het doel is om te laten zien dat AI-technologie, met gebruik van beeld en geluid, effectief kan worden ingezet om grootschalig onderzoek te doen naar diersoorten in heel Groot Brittannië. Hiermee kan worden aangetoond hoe de verschillende soorten reageren op klimaatverandering en hoe hun leefomgeving moet worden gemanaged met als doel ze te beschermen.
De onderzoekers zien de inzet van AI als cruciaal om de biodiversiteit te beschermen terwijl het klimaat blijft opwarmen. Hiervoor is constant onderzoek nodig en dit vraagt om het opnemen, verzamelen en analyseren van tienduizenden databestanden en honderden duizend beelden. Realistisch gezien kan alleen een computer dit voor ons doen.
Bron:
- The Guardian
- Lees ook op AnimalsToday:
.
©AnimalsToday.nl Mariska van Geelen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?