Na een jarenlange zoektocht weet Yannick Wouters inmidddels wat haar hond Knoxx mankeert. De bordercollie is bijziend en heeft een bril nodig. Dankzij dit hulpmiddel loopt hij nu geen blessures meer op.
Dat ook honden last kunnen hebben van bijziendheid (myopie) is nog vrij onbekend. Toch kunnen honden, net als mensen, met een bril veiliger door het leven gaan als ze niet scherp zien.
Regelmatig had bordercollie Knoxx een ongelukje en een aantal keer bezeerde hij zich zelfs ernstig. Waardoor dit kwam, was in eerste instantie niet duidelijk. Zijn baasje Yannick dacht dat Knoxx soms gewoon wat lomp was.
Afstand verkeerd inschatten
Met haar roedel honden doet Yannick aan agility, een sport waarbij honden snel en behendig een parcours moeten afleggen. Ook Knoxx deed hieraan mee, want hij is heel energiek en houdt van rennen. Maar hij sprong vaak te vroeg, hij schatte de afstand tot de latten van hindernissen verkeerd in. Knoxx liep geregeld blessures op; tijdens het sporten, maar ook bij het wandelen in het bos. Dit was niet alleen pijnlijk, het maakte hem ook onzeker. Yannick maakte zich veel zorgen:
“Bij een boswandeling, zo’n 2 jaar geleden, rende de roedel honden voor me uit een bocht om. Ik zag ze niet meer, maar hoorde ineens een klap en een hond gillen. Toen ik de bocht om rende zag ik een dame op de grond liggen. De honden waren drie fietsers tegengekomen, en hadden ze ontweken. Alleen Knoxx niet: hij knalde vol tegen de fietsster aan, de middelste nog wel.”
Oogspecialist voor dieren
Jarenlang probeerde Yannick te achterhalen wat Knoxx mankeerde, via dierenartsen, fysiotherapeuten en zelfs natuurgeneeskundigen. Dankzij een tip kwam ze uiteindelijk terecht bij een dierenarts in het Duitse Aken. Ariane Petzold is een oogspecialist voor dieren en voerde een retinoscopie uit bij Knoxx. Daaruit bleek dat de bordercollie bijziend is: links heeft hij een sterkte van -2 en rechts van -3. Om deze sterkte te corrigeren, heeft Knoxx een bril nodig. Hij draagt nu een hondenbril met op maat gemaakte glazen. De bril wordt met elastiek achter de oren en onder de kin op zijn plaats gehouden.
Veilig rondrennen
In het begin was het onwennig om de bril op te hebben, maar na veelvuldig oefenen is Knoxx eraan gewend geraakt. En hij heeft geen ongelukken meer gehad. Met de bril op kan hij weer veilig sporten en wandelen. Yannick:
“Hoewel het gezichtsveld kleiner is dan bij normaal zicht, kan Knoxx met zijn bril weer hetzelfde als andere honden.”
Knoxx draagt de bril alleen als het nodig is, in huis en aan de riem hoeft hij het hulpmiddel niet op. Maar met de bril op kan hij wel weer veilig los lopen:
“Het helpt echt! Met zijn bril op doet hij inmiddels net zo gek en rent hij net zo hard als voorheen, maar hij ziet tenminste wat hij doet, dus hij maakt geen ongelukken meer.”
Om zowel in de hondensport als in thuissituaties verwondingen te helpen voorkomen, wil Yannick graag meer bekendheid geven aan de ongemakken die bijziende honden ondervinden. Samen met het bedrijf Orthopedieren in Chaam richt ze zich nu op het produceren van hondenbrillen in Nederland.
Bron: Yannick Wouters ©Animals Today Angelique Lagarde