Met enige regelmaat nemen lezers contact op met de redactie van AnimalsToday. Dat kan zijn met een vraag, of een ingezonden brief. Lucas Bruynooghe combineerde de twee en legde de redactie een eenvoudige, maar lastig te analyseren kwestie voor, met de vraag: “Weten jullie hoe het zit?”
Beste mensen, ik zit met een vraag waar ik maar geen antwoord op kan vinden. Misschien weten jullie hoe het zit? In de Europese Unie geldt Artikel 1.3.1. Daarin ligt vastgelegd dat A) dieren geen dingen maar bewuste wezens zijn en B) ‘dat dieren zijn gevrijwaard van: dorst, honger en onjuiste voeding; fysiek en fysiologisch ongerief; pijn, verwonding en ziektes; angst en chronische stress; beperking van hun natuurlijk gedrag. Het is goed dat dit in een wet staat, al vind ik het zelf vooral een kwestie van beschaving.
Maar dan zie ik op jullie website hoe kalveren kort na geboorte gescheiden worden van hun moeder. Net als varkens van hun biggen en geiten van hun lammeren. Staartjes branden ze af, al is dit in de wet niet toegestaan. Waarom krijgen veehouders hiervoor al jarenlang ontheffing? En dan heb ik het nog niet eens over de slachterijen waar het leven van koeien, varkens, schapen, geiten en kippen bruut eindigt. Stuk voor stuk bewuste wezens met wettelijk erkende gevoelens als stress en angst. Wetten zijn er toch om nageleefd te worden, niet om continu ontheffingen daarop te verlenen? Weten jullie hoe het zit?
Groet,
Lucas Bruynooghe
Weten jullie hoe het zit?
Beste Lucas, dank voor je vraag, die op veel manieren te beantwoorden is. Wanneer we heel cynisch beginnen kun je zeggen dat er mensen zijn die in het geheel niets met dieren(welzijn) hebben. Misschien wel voor een hond of een kat als ‘aaibare dieren’, maar daar eindigt doorgaans de interesse. ‘Boerderijdieren’ produceren voedsel voor de mens in de vorm van melk en vlees voor op de barbecue. Dat zij voor ons moeten sterven is voor deze mensen gerechtvaardigd, want wij staan bovenaan de voedselketen. De neiging om een dier respectvol te behandelen als voelend wezen met emoties zoals angst, zal bij deze groep niet echt aanwezig zijn. En wanneer deze persoon zelf met dieren werkt of een minister is die over dierenwelzijn gaat, dan valt er weinig te behalen. Vlees is lekker en daarmee basta.
.
Gerechtvaardigd doel
In onze wetgeving staat ook een constructie die het mogelijk maakt om in bepaalde gevallen een uitzondering te maken: het ‘gerechtvaardigde doel’. Daarmee is het leven van een dier beëindigen om het op te eten gerechtvaardigd, want het dient de mens en dat is dan een ‘redelijk doel’. Het maakt ook dierproeven mogelijk, want alle ellende van proefdieren dient tenslotte een ‘gerechtvaardigd doel’. Een vorm van mens-centraal denken die veel mensen hanteren, vooral wanneer ze onderscheid maken tussen huisdieren en productiedieren. Gelukkig vind je in deze groep ook mensen die na een goed gesprek openstaan voor biologische dierproducten en het minderen van de consumptie ervan, door meer plantaardig voedsel te eten.
.
Geld versus dierenwelzijn
Een derde laag bestaat uit geld: politiek, economie, exportcijfers, winst, wereldhandel en macht. Nederland exporteert het grootste deel van alle vlees en eieren en is een grote speler als internationale veetransporteur. Dit geeft je een goede positie op de wereldmarkt en dat wil ieder kapitalistisch functionerend land. Het brengt geld in het laatje en goede handelscontacten met landen als China en het Midden-Oosten. Geld boven dierenwelzijn.
.
Beschavingsoffensief
Bij AnimalsToday is dierenwelzijn het referentiekader waaraan alle nieuws wordt getoetst. Dieren staan voorop. Voor ons is het ondenkbaar dat je dieren enkel beschouwt als ding en/of voedsel. AnimalsToday en House of Animals zien de strijd voor dierenwelzijn als een beschavingsoffensief. En Lucas, zoals je begrijpt uit de antwoorden is er nog een lange weg te gaan. Maar wij zullen nooit opgeven.
.
- Lees ook op AnimalsToday:
https://www.animalstoday.nl/varkensstaarten-nog-steeds-afgebrand/.
Afgedankte Ierse racepaarden komen via Nederland in voedselketen (video)
©AnimalsToday.nl Bart van Riel – eindredacteur AnimalsToday