Binnen twee maanden is het al zover. Met behulp van crowdfunding haalt Boyan Slat 2 miljoen dollar binnen, nodig voor zijn project om de oceanen te ontdoen van het vele plastic, dat in zee drijft.
In de zeeën drijven wereldwijd vijf grote vuilnisbelten. Het is de bedoeling dat al het plastic in zee wordt opgeruimd door schepen in te zetten met grote vangnetten. Het opgeviste plastic kan worden verkocht voor recycling.
Voor het uitvoeren van Boyan’s idee heeft de 19-jarige student uit Delft veel geld nodig. Daarom is hij in juni begonnen met een crowdfundingactie. Afgelopen donderdag bereikte hij zijn doel: het binnenhalen van 2 miljoen dollar. Toch heeft hij uiteindelijk meer nodig. Boyan:
“Aangezien het rondzwervende plastic in de oceanen zo’n 13 miljard dollar schade per jaar veroorzaakt, denk ik dat het geld wel komt zodra de techniek er klaar voor is”.
De student is nu voorlopig gestopt met zijn studie. Boyan:
“Waar ik nu mee bezig ben, is leerzamer dan studeren. Ik kan mij gewoon niks leukers voorstellen dan het ontwikkelen van een oplossing voor een wereldprobleem en dat vervolgens, dankzij de support van tienduizenden mensen, in de praktijk te brengen. Over drie tot vier jaar hebben wij een operationele pilot op een schaal van ongeveer tien kilometer”.
Kleine stukjes plastic, zoals plastic tasjes, verpakkingsmateriaal en zelfs tandpasta komen via de rivieren in zee terecht. Het plastic wordt opgegeten door onder andere vissen, zodat het uiteindelijk ook in mensen terechtkomt, wat een gevaar kan vormen voor de volksgezondheid. Veel dieren overlijden aan het eten van plastic. Een schildpad ziet geen verschil tussen een kwal en plastic tasjes.
Bron: Nieuws.nl ©PiepVandaag.nl Walter Eijndhoven
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Kijk, aan dat soort oplossingen hebben we iets, goed gedaan jongen !!
Wel jammer dat je je studie daarvoor hebt onderbroken, diploma is ook heel belangrijk, maar ik snap je inzet !