Botswana is voornemens het zogenaamde ‘canned hunting’ te verbieden. Dat heeft het Ministerie van Environment, Wildlife and Tourism bekend gemaakt. “Er wordt bekeken hoe de wet kan worden aangescherpt om er zeker van te zijn dat deze weerzinwekkende en onethische praktijken op welke manier dan ook hun weg vinden naar Botswana”.

Ronald Lee Ermey poseert met geschoten leeuwin canned hunting
Fervent trofeejager Ronald Lee Ermey poseert met geschoten leeuwin

Een dier laten opgroeien met de intentie als hij eenmaal volwassen is genadeloos neer te laten schieten door rijke toeristen. ‘Canned hunting’ wordt dit genoemd. In bijvoorbeeld Zuid-Afrika zijn het onder andere leeuwen die de dupe worden van dit soort duistere praktijken, die een ware goudmijn opleveren: zogenaamde trofeejagers tellen tot wel 25.000 pond neer om een leeuw te mogen schieten.

“De overheid in Botswana heeft zich toegelegd op het behoud van biodiversiteit en dus ook op het behoud van grote carnivoren. We tolereren absoluut geen wreedheden tegen ons wildlife in welke vorm dan ook,” aldus het Ministerie.

Deze ontwikkeling is het gevolg van het verbod dat het departement “Wildlife and National Parks” van het ministerie in januari heeft ingesteld op het exporteren van wildlife inclusief het vangen van carnivoren.

“Dit verbod is van invloed op alle diersoorten met uitzondering van die dieren die met toestemming van het Departement of Wildlife en National Parks als huisdier worden gehouden,” zo verklaart het Ministerie.

De export van wildlife is sinds eind 2013 een onderwerp op de agenda, omdat er toen 22 leeuwen vanuit Botswana naar Zuid Afrika werden geëxporteerd. Ondertussen heeft Botswana per januari 2014 de commerciële jacht verboden. Aanleiding voor de beslissing is grote bezorgdheid over de scherpe daling van de populaties van verschillende wilde diersoorten die het land nu (nog) rijk is. De minister van Environment, Wildlife en Tourism, Tshekedi Khama II:

“De commerciële jacht en trofeejacht op wilde dieren is niet langer te verenigen met ons voornemen de lokale fauna te beschermen.”

Om een voorbeeld te geven: ongeveer een derde van alle olifanten ter wereld leeft in Botswana. Recente tellingen gaan uit van zo’n 130.000 exemplaren. Het voortbestaan van de olifant staat zwaar onder druk, vooral door stroperij, maar natuurlijk ook door commerciële (gecontroleerde) jacht.

Bron: Shanghai Daily ©PiepVandaag.nl