Reeën vinden nauwelijks rust nog in ons land. Dat verzwakt de dieren en zorgt waarschijnlijk voor tal van ziekten. Eén van de oorzaken: loslopende honden in de natuur.

reeën
Reeën worden vaak opgejaagd door loslopende honden | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

Het Dutch Wildlife Health Centre heeft onderzoek aangekondigd naar chronische stress bij reeën. Niet voor niets, want de kleine hertachtigen zijn zeer gevoelig voor stress, dat onder meer door loslopende honden wordt veroorzaakt. Maandelijks duiken berichten op in de media van boswachters en politie met de meest afgrijselijke foto’s van aan flarden gebeten reeën.

Paniek
Een op het eerste oog ‘speelse’ achtervolging, betekent een horrortocht van leven of dood voor het wilde dier. De achtervolging heeft gelukkig niet altijd een dodelijke afloop, maar zorgt altijd voor veel verstoring, stress en angst. De meeste reeën worden niet zomaar gevangen, maar lopen zich in blinde paniek vast in struiken en of prikkeldraad. Eenmaal vastgelopen, zijn ze een makkelijke prooi. Soms schieten ze in blinde paniek drukke wegen over. Terwijl de hond de achtervolging, mogelijk door het roepen van het baasje, allang heeft afgebroken, houdt de stress de dieren op de vlucht.

Onbegrip bij eigenaar
‘Mijn hond doet dat niet’. Dat is steevast het antwoord dat baasjes geven wanneer ze worden aangesproken. Als boswachter weet je dat de praktijk er anders uit ziet. Alle honden hebben een jachtinstinct, en dat wordt aangewakkerd zodra ze wild ruiken. Dagelijks worden reeën achtervolgd. Je ziet het aan hun vluchtgedrag: in doodsangst wegrennen of vroegtijdig weglopen bij naderend onheil.

Bij het aanspreken van eigenaren krijgen boswachter als reactie vaak een grote mond. Schrijf je een boete uit, zet je dan helemaal maar schrap. Afgelopen zondag werd één van mijn collega’s zelfs belaagd toen hij een boete schreef voor drie loslopende honden in het bos. Tegelijkertijd zie je bij eigenaren na een doodbijt-incident, vooral heel veel schaamte en spijt.

Losloopgebieden
Natuurlijk snap ik ook dat het heerlijk is om je hond lekker te laten rennen. Geen gesjor aan de riem en de vrijheid voor je hond. Daarom zijn er ook hondenlosloopgebieden waar je kunt spelen met je hond, maar waar lange afstandswandelingen ook mogelijk zijn.

Wij kunnen ook niet op ieder bospad een boswachter neerzetten om mensen en honden in de gaten te houden. En dat willen we ook helemaal niet. Maar realiseer je dat we in een klein, drukbevolkt land leven. Gun de wilde dieren de rust en ruimte die ze nodig hebben. Het is niet onze hobby om wandelaars te beboeten. Dus houd je hond aan de lijn waar dat gevraagd wordt. Besluit je toch anders, dan is de boete voor jou.

André Donkers

@Animals Today