In Spalding (VK) is een bosuil gered die vast kwam te zitten in een pijp, nadat hij door de schoorsteen naar beneden was gevallen. De eigenaar van het huis hoorde geschuifel in de keukenmuur en hij schrok toen het geluid van een vastgeklemde uil bleek te zijn.
Brandweerlieden van Lincolnshire Fire & Rescue trokken ten strijde om het gevangen dier te bevrijden. Zij hebben een deel van de keukenmuur verwijderd waardoor ze bij de schoorsteenpijp konden komen. De Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals (RSPCA) zei dat de vogel door de schoorsteen naar beneden was gevallen en niet in staat was om zichzelf te bevrijden. RSPCA-inspecteur Kathleen Burris:
“We waren gebeld nadat de eigenaar de uil door een gat boven de keukenkasten naar hem zag kijken. We konden de arme vogel door het gat in de keuken zien, maar het was te krap voor hem om er doorheen te kunnen. We hebben voorzichtig geprobeerd de ruimte in de keuken te openen, maar hij viel op de bodem van de pijp. We moesten toen een paar stenen van de buitenmuur verwijderen. Zo was er genoeg ruimte om de buis te breken en hem eruit te krijgen. Gelukkig maakte de huiseigenaar zich meer zorgen om de uil dan om de rotzooi.”
.
Terug in het wild
Inspecteur Burris nam de uil mee naar een dierenarts voor een controle. Een paar dagen na de reddingsoperatie werd de uil weer in het wild vrijgelaten. Burris:
“Het is zo fantastisch om te zien dat een wild dier dat je hebt gered nu gelukkig en gezond is en weer in het wild wordt vrijgelaten.”
De RSPCA is de grootste dierenwelzijnsorganisatie in het Verenigd Koninkrijk. Zij streven naar een wereld waarin dieren worden gerespecteerd en worden behandeld met mededogen. De organisatie bestaat al sinds 1824.
Bosuil meest voorkomende uil Europa
De bosuil is de meest voorkomende uilensoort in Europa. Je kunt hem vinden in verschillende landschappen, van loof- en naaldbos tot stadsparken en groene woonwijken. Hij is ongeveer zo groot als een kraai en heeft een grote ronde kop en brede, grote vleugels. Er zijn drie verschillende kleurvarianten: donkerbruin, grijs en roestrood. Zij hebben lengtestrepen op het verenpak, de schouders en vleugels hebben witte ‘druppels’ en de ogen van het dier zijn zwart. Zij leven vooral van kleine zoogdieren en vogels, kikkers en padden, kevers en regenwormen.
Bronnen:
©AnimalsToday.nl Jane Sauer