Volgens metingen is het brandseizoen in de Amazone in Brazilië dit jaar buitengewoon slecht begonnen. Het Braziliaanse Space Research Institute (INPE), dat verantwoordelijk is voor satelliet-monitoring, registreerde in de eerste 10 dagen van augustus meer dan 10.000 branden, een stijging van 17% vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Eerder in juli dit jaar was het aantal branden ook 28% gestegen vergeleken met dezelfde tijd het jaar ervoor. Dat de situatie nog erger zou kunnen zijn dan vorig jaar was bijna niet te verwachten, toen veroorzaakten de enorme bosbranden in het Amazonegebied al een internationale crisis.
Oorzaken
Ontbossing wordt gezien als een van de belangrijkste oorzaken van de branden in de Amazone en volgens metingen is ook die gestegen. In het droge seizoen zijn er volgens waarnemers veel mensen die land kappen, en worden overgebleven geïsoleerde stukken bos nog vatbaarder voor brand gemaakt. Ook wordt een groot deel van dat land omgezet in vee-weides. Volgens The Guardian en het Bureau of Investigative Journalism hebben branden in de Amazone 30% meer kans om zich te ontwikkelen in veeteeltgebieden voor rundvlees.
Apart beleid
De spotlight blijft daarbij vooral op President Bolsonaro en andere vooraanstaande politieke leiders van het land, die de situatie vaak ontkennen, en de aantijgingen een leugen noemen en een buitenlandse list om de Braziliaanse economie te belemmeren. Greenpeace Brazilië schreef het hoge aantal gemeten branden van deze augustus toe aan het gebrek aan milieubeleid van deze regering, en Candido Bacher, de CEO van Itaú Unibanco -de grootste bank van Brazilië – had het over een zeer zorgwekkende situatie. Hij zei ook dat het milieubeleid van de regering over de Amazonekwestie duidelijk niet werkt. Volgens de New York Times is er een totale wetteloze situatie in het Amazonegebied:
“Bij afwezigheid van federale agenten kunnen grote aantallen houthakkers, boeren en mijnwerkers naar binnen trekken, aangemoedigd door de president en gretig om aan de wereldwijde vraag te voldoen.”
Verontwaardigd
De internationale politieke verontwaardiging werd vooral vorig jaar sterk verhoogd toen de situatie leek te escaleren. Sindsdien is de druk om ontbossing te verminderen ook versterkt via regeringen zoals die van de Franse president Emmanuel Macron, en dreigen ook financiële instellingen met sancties. VN-hoofd biodiversiteit Cristiana Paca Palmer roept bedrijven en consumenten op om zich te verenigen voor een nieuwe aanpak om het klimaat te stabiliseren. In reactie op het extreem hoge aantal bosbranden dat deze augustus is waargenomen schreef The Guardian dat “de cijfers waarschijnlijk zullen bijdragen aan het toenemende gevoel van alarm bij bedrijfsleiders en investeerders, over de negatieve impact die wordt veroorzaakt door de aanhoudende vernietiging van het Amazonewoud in Brazilië.”
The Amazon is dying. What r we doing to this planet?😢
New images by @Greenpeace show fires🔥still raging in Amazon a month after Brazil Govt announced a 120-day “moratorium”to ban fires.
Losing Amazon means losing the fight against climate crisis& we can’t allow that to happen. pic.twitter.com/LW9tTVsMW1— Licypriya Kangujam (@LicypriyaK) August 18, 2020
Omslagpunten
Het Amazonegebied, het grootste regenwoud ter wereld, wordt gezien als een belangrijke buffer in de strijd tegen klimaatverandering en via Research Gate waarschuwen experts dat de hele wereld klimatologische gevolgen zal gaan ondervinden van het hoge aantal branden die er woekeren. Ook Palmer benadrukt de noodzaak om te voorkomen dat ecosystemen achteruitgaan naar een ‘point of no return’, met ernstige gevolgen voor de mensheid. “Het is niet alleen de Amazone,” zei ze eerder tegen The Guardian:
“We maken ons ook zorgen over wat er gebeurt in andere bossen en ecosystemen, plus over de bredere en snelle achteruitgang van de natuur. Het risico is dat we op weg zijn naar de omslagpunten waarover wetenschappers praten, omslagpunten die trapsgewijze instortingen van natuurlijke systemen kunnen produceren.”
Ook Charlotte van der Tak, campagneleider Biodiversiteit bij Greenpeace, zei dat men ook in Nederland kritisch naar de eigen rol moet gaan kijken. Ze zei dat “Nederland deel heeft aan de ontbossing doordat wij investeren in de productie van soja in Brazilië. Daarnaast zijn we ook een grote importeur van deze soja.”
De start van de Amazone branden erger dan de afgelopen 10 jaar: https://t.co/xm9hYgaCEk
— Charlotte van der Tak (@CharlottevdTak) August 13, 2020
Bron:
©AnimalsToday.nl Femke van Iperen
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?