In Cambodja hebben in de laatste dagen van februari flinke bosbranden gewoed. Grote stukken natuur gingen in vlammen op en hiermee ook de leefomgeving van vele dieren. De brand bereikte bovendien de Cambodia Wildlife Sanctuary (CWS), een gebied waar al dan niet geredde wilde dieren in bescherming kunnen leven.
Cambodia Wildlife Sanctuary is in 2004 opgericht door de uit Los Angeles afkomstige advocaat David Casselman. Na een reis door Cambodja begon hij zich zorgen te maken over de ecologische situatie aldaar en besloot actie te ondernemen. Het doel van de door hem gestarte organisatie is tweeledig. Allereerst wordt er geprobeerd de wilde dieren die momenteel in Cambodja leven en hun leefomgeving bescherming te bieden. Daarnaast redt de organisatie dieren uit gevangenschap en probeert deze weer terug te plaatsen in hun natuurlijke leefgebied. Het sanctuarium loopt door de provincies Preah Vihear, Siem Reap en Odor Mean Chey.
Toevluchtsoord
CWS werkt met verschillende instanties samen, zoals met de Save Elephant Foundation. Samen proberen zij bijvoorbeeld illegale houtkap tegen te gaan en hebben ze een actief herbebossingsprogramma. Op deze manier willen ze een goed toevluchtsoord vormen voor de bedreigde Aziatische olifant. Bovendien is er ook een olifantenopvang gevestigd waar geredde olifanten in vrijheid en met de nodige zorg kunnen leven.
Vuurzee
Zodra het vuur hun kant op kwam probeerden medewerkers van de CWS en vrijwilligers met alle macht het vuur te breken. Doordat de wind zo sterk was bereikte het vuur uiteindelijk zelfs het centrum van de organisatie, waar veel dieren opgevangen zitten. Het lukte om al deze dieren in veiligheid te brengen, maar de olifantenopvang ging volledig in vlammen op. Daarnaast moet niet vergeten worden dat er waarschijnlijk veel dieren van buiten de opvang in de vuurzee zijn omgekomen.
Aangestoken
Lek Chailert is de oprichter van Save Elephant Foundation en beschrijft op haar Facebookpagina dat de brand is aangestoken. Dit zou mogelijk gedaan kunnen zijn door een groot bedrijf die belangen heeft in de palmolie of teakplantage. Een andere optie is dat een boer zijn grond wilde ‘schoonmaken’ voor het verbouwen van cassave voor de productie van biobrandstof. Chailert zegt hierover:
“Als het bos verbrandt, dan is dat een publieke zaak. Wij zijn uiteindelijk met z’n allen het slachtoffer, samen met de natuur en alle wilde dieren. Activiteiten als deze moeten gekwantificeerd worden als ongekende massamoord.”
Geblust
Op 26 februari lukte het om het vuur rondom het centrum van de organisatie te stoppen. Het was die dag niet mogelijk om door het hele gebied dat onder de CWS valt vuurvrij te maken. In het weidse sanctuarium zijn veel plekken niet goed met voertuigen bereikbaar en daardoor is het aanvoeren van water zwaar en tijdrovend. Op 28 februari waren in het noorden van het sanctuarium geen bedreigende branden meer gevonden, zo laat Chailert weten. De bosbranden in Cambodja lijken dus dankzij de inzet van vele vrijwilligers en medewerkers van CWS steeds meer onder controle.
Bronnen: elephantnaturepark.org, cambodiawildlifesanctuary.com ©PiepVandaag.nl Janna van Strien
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
Arme dieren. Maar de oorzaak van de problematiek is structureel. Door de ontbossing is er steeds minder CO2-opname en stijgt de temperatuur op aarde wat vervolgens de kans op bosbranden ook weer groter maakt. Die hele ontbossing moet eindelijk eens stoppen! Blijkbaar zien de meeste mensen en regeringen nog altijd niet het onontbeerlijke belang van de natuur in en laat men de leefbaarheid op aarde verwoesten door een stel niets ontziende bedrijven. Er moet echt op korte termijn veel veranderen in voedselproductie en energieopwekking, want doorgaan op de huidige manier is echt geen optie. En iedere dag uitstel en vooruitschuiven, bagatelliseren en ontkennen vergroot de problemen in de toekomst en maakt redding van de leefbaarheid op aarde steeds moeilijker.