Rond het vliegveld Twente gaat, als het aan de verantwoordelijke bestuurders ligt, straks ruim 840 ha bos worden gekapt. Landschap Overijssel reageert verbijsterd.
“Dit betekent namelijk dat vrijwel alle bos op de Lonnekerberg, het gehele landgoed ’t Holthuis, het Hartjesbos, een groot deel van het Lonnekermeer en een groot deel van Hof Espelo gekapt moet worden.”
Voor het Landschap zijn de gegevens reden om van de verantwoordelijke bestuurders openbaarheid van zaken te eisen. De provincie Overijssel en de gemeente Enschede hebben altijd volgehouden dat de luchthaven compact zou blijven en door groen omringd. Nu blijkt na bestudering van het ontwerpbesluit dat zo ongeveer alle bossen en bomen rondom het vliegveld gekapt gaan worden.
In het plan staat dat alle obstakels die boven de 80 meter boven NAP uitkomen en gelegen zijn binnen een straal van 4 kilometer rond de landings- en startbaan worden verwijderd, onder het mom van de vliegveiligheid. De stuwwal in dit gebied rijst op van 35 tot 55 meter +NAP. Alle bomen die dus boven de 45 meter +NAP zijn worden gekapt. Concreet betekent dit dat het gaat om een oppervlakte van meer dan 345 hectare.
Verder staat in het besluit dat voor onbelemmerd radar- en radioverkeer alle obstakels hoger dan 49,8 meter boven NAP binnen een straal van 1500 meter vanaf de landings- en startbaan verwijderd moeten worden. Aangezien bomen in dit gebied ruim 35 meter hoog kunnen worden, zou dit betekenen dat alle bomen binnen dit beperkingengebied gekapt moeten worden.
Op basis van deze bepalingen komt het totale gebied waar gekapt gaat worden uit op 840 hectare bos.
De bossen hebben een grote natuurwaarde en maken deel uit van de Ecologische hoofdstructuur. Sommige vallen onder Natura 2000.
Bron: Landschap Overijssel ©PiepVandaag.nl
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
6 Comments
Comments are closed.
Blog Karen Soeters
Strijd mee tegen dierenleed!
Door (maandelijkse) donateur te worden, bied je een constante stroom van hulp die essentieel is voor redding en verzorging van oorlogsdieren in Oekraïne. Elke bijdrage, groot of klein, eenmalig of periodiek, maakt een verschil. Help je ook mee?
In Huizen heeft Natuurmonumenten zonder protesten zelf de hele boel kaal gezaagd, meer dan 30 Ha, het is maar wie de kettingzaag hanteert!
Opvallend dat iedere keer als er iets met een vliegveld moet gebeuren, zoals in Eelde ook, dat er zeldzame bomen en dieren ineens opsteken, daarvoor hoorde je er nooit iets over. Misschien moeten er meer vliegvelden komen krijg je ook meer zeldzame Flora en Fauna.
Dit artikel berust op speculatie en onwaarheid!!!!!
Het opgeklopte verhaal stond 14 en 15 maart j.l. in TCTubantia.
Het verhaal is momenteel al een aantal malen genoemd als onjuist.
Het juiste verhaal ” GEEN GROOTSCHALIGE KAP ROND TWENTE AIRPORT” staat hier:
http://www.adttwente.nl/nieuwsenagenda/Nieuws/Nieuwsbericht_Geen%20grootschalige%20kap%20rond%20Twente%20Airport140317/#.UymszrFgWos
Wat bizar weer. Alsof er geen mogelijkheden genoeg zijn om ergens het vliegtuig te pakken. Weer typisch zo’n ambitieus plan dat niet onderbouwd wordt maar kost wat kost doorgedramd wordt ten koste van bewoners, natuur en dieren. Over 10 jaar blijkt dat het een enorme vergissing was en komt er weer een “onderzoek” hoe het zo ver heeft kunnen komen. Mensen zouden beter eens minder kunnen gaan vliegen. Al die tripjes naar het buitenland zijn extreem belastend voor de natuur en omwonenden. Mensen zouden eens moeten leren om in hun eigen omgeving te genieten van al het schoons. Als je je ogen en oren de kost geeft is er oneindig veel te beleven. Ook voor zee, strand, duinen en een prachtige zonsondergang heb je bijna overal in Nederland de kust binnen 150 km afstand.
Goh, wat gek dat de bosdieren steeds vaker in woonwijken te vinden zijn……….ze kunnen dadelijk helemaal geen kant meer op, maar ja , het dierenrijk moet wéér wijken voor het mensdom.
Walgelijk hoe er tegenwoordig met de natuur omgegaan wordt !!
uhm… Lees ik dat goed? Staat daar nou echt “verantwoordelijke bestuurders”?