Het heeft veel moeite en doorzettingskracht gekost, maar uiteindelijk zijn de twee Siberische tijgers Boris en Svetlaja dan toch herenigd. De twee groeiden op in een dierenopvang maar verloren elkaar uit het oog na hun vrijlating. Nu zijn ze weer samen en dragen bij aan het versterken van de tijgerpopulatie in Rusland.
Tijgers Boris en Svetlaja werden als verweesde welpen gevonden en grootgebracht in een opvangcentrum waar men dieren voorbereidt op een terugkeer in het wild. Ze kregen bijvoorbeeld levende prooidieren en het contact met mensen werd geminimaliseerd. Door de dieren niet afhankelijk te maken van mensen, ontstaan later minder snel mens-dier conflicten. De opvang en werkwijze zijn onderdeel van een grootschalig internationaal project om wilde tijgerpopulaties weer uit te breiden. Naar schatting leven er nog 485 tot 750 wilde tijgers in Rusland. Het gebied nabij Priamoerje, aan de grens met China, biedt veel potentie voor een groter aantal tijgers.
Boris en Svetlaja kregen welpen
Wetenschappers lieten Boris en Svetlaja na hun resocialisatie tientallen kilometers en een paar maanden na elkaar vrij, zodat ze zich over een groter gebied zouden verspreiden. Maar ondanks de grote afstand, zagen de wetenschappers dat de dieren toch herenigd zijn! Boris ging in een rechte lijn op Svetlaja af en reisde daarvoor in totaal meer dan 200 kilometer. Het heeft hem drie jaar gekost, maar hij had succes. Inmiddels is Svetlaja bevallen van een nest welpen, zo schreven de onderzoekers in het tijdschrift Journal of Wildlife Management.
Boris en Svetlaja waren niet de enige tijgers die werden vrijgelaten. En ook bij de anderen is succes geboekt. In totaal zijn er al twaalf welpen in het wild geboren. Het is voor het eerst dat een project verweesde welpen uit een gebied gebruikt om de populatie te herintroduceren in datzelfde gebied.
Terug in het wild
De studie volgde zes verweesde welpen. Het onderzoek wijst uit dat de dieren prima kunnen overleven in het wild, ondanks dat ze een tijd in een opvang hebben geleefd. Dale Miquelle, hoofdauteur van de studie:
“Dit succes toont aan dat je tijgers met de juiste isolatie van mensen en de mogelijkheid om te leren jagen, succesvol opnieuw in het wild kan vrijlaten. Dit proces vereist wel grote voorzichtigheid en aandacht voor details bij het voorbereiden van welpen.”
Er zijn nog wel obstakels. Zo moeten de oorspronkelijke redenen voor uitroeiing geïdentificeerd en aangepakt worden, prooipopulaties stabiel zijn en de jachtdruk verminderd zijn.
Ook in Azië
De onderzoekers hopen dat de bevindingen uit dit project meer tijgers in Azië zal helpen floreren. Hoewel tijgers nu op een geschatte 8 procent van hun historische gebied leven, is er volgens wetenschappers zo’n 700.000 vierkante kilometers ‘leeg’ habitat voor de dieren in Azië. In samenwerking met Chinese collega’s breidt het onderzoeksteam het project al uit naar de Heilongjiang provincie. Hopelijk hebben ze daar net zoveel succes als Boris en Svetlaja!
Bronnen:
- WCS Newsroom
- HLN
- Lees ook op AnimalsToday.nl
©AnimalsToday.nl Sophie Jongma