Dat het vermogen van honden om onze emoties te herkennen groot is, was al geruime tijd bekend. Toch is er vorige maand een onderzoek gepubliceerd, waaruit blijkt dat dit vermogen veel groter is dan gedacht werd. Zo voelen onze trouwe viervoeters aan dat we verdrietig, bang of boos zijn, maar, zo blijkt uit het rapport, kunnen ze het ook opmaken uit onze gezichtsuitdrukking. Voor het eerst dat niet een mens, maar een dier emoties kan herkennen aan de uitdrukkingen in ons gezicht.
De helft van een gezicht is voor een hond al voldoende om de emotie van een mens te herkennen. Dit blijkt uit het onderzoek, dat door wetenschapper Ludwig Huber werd geleid. Hij verklaarde aan de Britse krant The Telegraph:
“Volgens onze studie kunnen honden boze en blije menselijke gezichtsuitdrukkingen onderscheiden en begrijpen dat die een verschillende betekenis hebben”.
Honden zijn tevens door deze herkenning geschikt als hulpdier. Honden worden niet alleen meer ingezet voor slechtzienden of mensen met een lichamelijke beperking, maar sinds een aantal jaar ook bij mensen met een trauma. Zij herkennen het moment dat hun baasje weer herinnerd wordt aan een nare situatie en op dat moment grijpen ze in en wordt deze herinnering onderbroken. Een mooi voorbeeld van het herkennen van emoties bij mensen.
Bij het onderzoek kregen de honden verschillende gezichten gezien, waarbij ze of het blije of het boze gezicht eruit moesten aanwijzen met hun neus. Wanneer zij dit goed deden werden ze beloont met een koekje. Vervolgens kregen ze alleen de helft van het gezicht te zien. Zo konden ze bijvoorbeeld niet afgaan op een glimlach, maar moesten ze aan de ogen zien of iemand vrolijk was. Dit deel van het onderzoek is een groot succes, want de honden konden maar liefst voor 70 tot 80 procent de goede gezichtsuitdrukking herkennen en aangeven.
Het herkennen van emoties bij het baasje is in principe vanzelfsprekend, maar bij dit onderzoek werden gezichten gebruikt van mensen die voor de hond niet bekend waren. Zo konden ze niet vertrouwd zijn met die persoon en werd het onderzoek neutraal gehouden. Hierbij was opvallend dat de honden het meest moeite hadden met de boze gezichten. Echter is dit wel te herleiden, aangezien de dieren altijd terughoudend reageren wanneer zij het gevoel hebben dat iemand boos is. De link tussen woede en gevaar leggen honden dan ook meteen.
Cathlolijn Jonker van de TU Delft:
“We hebben het hier over best subtiele emoties. Honden zijn ontzettend goed zijn in het aflezen van lichaamstaal, en kunnen fantastisch ruiken en horen. Maar dat ze dit kunnen aflezen door alleen te kijken naar een deel van het gezicht, vind ik spectaculair. Zelfs voor een mens is dit best een lastige taak”.
Bronnen: HLN.be, The Telegraph, Volkskrant, Cell.com ©PiepVandaag.nl Lisa van der Linden