Vijf dierenorganisaties hebben bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrechtse Heuvelrug een klacht ingediend over het inzetten van dieren op de weg in het dorp Overberg om hardrijders te dwingen gas terug te nemen. Ze hebben B&W dringend verzocht om er zorg voor te dragen dat de eenden, kippen, kalkoenen en hangbuikzwijntjes in Overberg niet langer blootgesteld worden aan het verkeer.
Ook willen de organisaties dat de gemeente aan de media laat weten welke stappen er ondernomen gaan worden om de dieren veilig te stellen, zodat dit verkeerde voorbeeld niet overgenomen gaat worden door andere dorpen en gemeenten in het land. Bij de politie is een klacht ingediend vanwege het feit dat deze dieren opzettelijk aan gevaar worden blootgesteld, waardoor de Wet dieren wordt overtreden.
Kritiekloze journalistiek
De dierenorganisaties vinden het onbegrijpelijk hoe kritiekloos de journalistiek reageert op het feit dat dieren expres in gevaar worden gebracht om automobilisten te dwingen langzamer te rijden. RTL nieuws bracht op 21 november het nieuwsitem als eerste, alsof het een leuk bericht was in komkommertijd. De dag daarna volgde het Algemeen Dagblad met boerin Gerry uit Overberg die expres al haar dieren op de weg laat lopen. In een filmpje spreekt het AD over ‘dierenklaarovers’ en noemt het zelfs een ‘innovatieve maatregel’. Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp spreekt namens de dierenorganisaties en zij vindt dit onbegrijpelijk:
“Kippen, eenden en ganzen zien het gevaar niet van het verkeer als ze op de openbare weg lopen. We gaan toch ook geen bejaarden met rollators midden op de weg zetten om te zorgen dat mensen langzamer gaan rijden. Zo ga je niet met mensen om en zo ga je ook niet met dieren om. Vorige week donderdag werden er in Waddinxveen nog moedwillig eenden doodgereden. Aan dat gevaar hoor je dieren niet expres bloot te stellen.”
De protestbrief is een initiatief van Comité Dierennoodhulp en is mede ondertekend door Een DIER Een VRIEND, Animal Rights, Rechten voor al wat leeft en stichting Dierennood.
Bron:
- Gezamenlijk persbericht
Strijd mee tegen dierenleed!
Related posts
1 Comment
Comments are closed.
Te gek voor woorden, noemen ze dierenwelzijnsbeleid….
Een gemeente is verantwoordelijk binnen haar gemeentegrenzen voor mens en dier.
Het wordt tijd om met de wethouder om tafel te gaan en daadwerkelijk diervriendelijk beleid te maken. Wij hebben bij meerdere gemeenten aan tafel gezeten en zien prachtige ontwikkelingen waar steeds meer gemeenten een goed en vooral dierwaardig beleid maken. Dus nodigen wij de wethouder en/of beleidsmedewerkers van deze gemeente uit om met Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn eens aan tafel te gaan en te discussiëren over niet alleen wettelijke taken dierenwelzijn, maar ook de bovenwettelijke.