Het bewijs is geleverd dat de boommarter weer terug is in Zuid-Limburg. Inmiddels is meerdere malen een boommarter op foto vastgelegd dankzij cameravallen die eigenlijk bedoeld zijn voor de observatie van wilde katten.
De foto’s die het bewijs leveren dat de boommarters terug zijn in Zuid-Limburg zijn genomen in het Vijlenerbos in de gemeente Vaals, zo melden ARK Natuurontwikkeling en Bionet Natuuronderzoek. In het Vijlenerbos zijn meerdere cameravallen geplaatst om wilde katten te fotograferen, die sinds korte tijd ook weer terug zijn in het gebied. Op verschillende plekken in het bos is een boommarter op beeld vastgelegd, en hoewel het vermoeden bestond dat de dieren er al langer waren was het fotografische bewijs daarvan nog niet eerder geleverd.
Veluwe
De boommarter was ooit bijna uitgestorven in Nederland, maar de afgelopen jaren worden ze steeds vaker her en der in het land waargenomen. Alleen in Zuid-Limburg leek hun verspreiding maar niet op gang te willen komen. Het vermoeden bestaat dat de dieren lang zijn tegengehouden door de grote rivieren, want van oudsher komen boommarters vooral voor op de Veluwe. De verwachting was dat ze zich vanuit Duitsland en België richting het zuiden van Limburg zouden verplaatsen, maar ook dat bleef uit, al is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen waar de gefotografeerde boommarter oorspronkelijk vandaan komt.
De enige meldingen uit Zuid-Limburg tot nu toe waren die van ooggetuigen en deze dateerden van 1998, 2008 en 2015. Wel werd er in 2012 in Nationaal Park de Meinweg een boommarter op de gevoelige plaat vastgelegd, en in 2012 vond een boommarter bij Nederweert de dood als verkeersslachtoffer. Vlak over de grens bij het Belgische Teuven werd tweemaal een boommarter gefotografeerd (2010 en 2013).
Verwarring
Overigens is het best mogelijk dat er vaker boommarters waargenomen zijn in het zuidelijke deel van Limburg en dat zij verward werden met de steenmarter. De soorten lijken behoorlijk veel op elkaar, maar wie goed kijkt ziet dat de boommarter grotere oren heeft en dat de vacht op zijn bef donkerder is dan die van de steenmarter. Steenmarters gedijen alweer langere tijd goed in Zuid-Limburg.
Waarneming doorgeven
Voor dieren als marters en wilde katten is het van levensbelang dat natuurgebieden met elkaar in verbinding staan, zodat ze zich makkelijk naar elders kunnen verspreiden. Nu dat ook in Zuid-Limburg weer het geval is worden wandelaars opgeroepen om bij waarneming een foto te maken en deze met informatie over plaats en tijdstip in te voeren op de website waarneming.nl.
Bron ©PiepVandaag.nl Bart van Riel